Když se rozhodujete, jakým způsobem připravovat kávu, máte obvykle na výběr z metod využívajících filtr a z metod, které vyvinutím určitého tlaku proženou vodu přes mletou kávu. Pak je tu ale Aeropress, poměrně nový vynález, který si bere z obou těchto metod to nejlepší a ve výsledku tak dává vzniknout unikátnímu chuťovému profilu kávy. Pojďme se na přístroj, který zvládne bez obav nahradit i drahé kávovary, podívat trochu detailněji.
Co je Aeropress zač?
Přestože o Aeropressu jsme se zmiňovali již v rámci našeho článku o alternativních způsobech přípravy kávy, rozhodně se hodí i v rámci tohoto příspěvku popsat, co je vlastně zač. Aeropress je tedy jednoduchý přístroj tvořený dvěma plastovými válci, z nichž ten menší končí gumovým pístem, který rozměrově přesně sedí do většího válce, jež je zakončený sítkem s jednorázovým papírovým filtrem. V konečném důsledku je tak Aeropress naprosto jednoduchý nástroj, který ale navzdory snadné manipulaci umí připravit prvotřídní kávu.
Jaké má Aeropress výhody?
Přestože Aeropress byl představen poprvé až v roce 2005, má toho opravdu hodně co nabídnout a dnes už si bez něj řada lidí vůbec nedokáže přípravu kávy vůbec představit. Aeropress je totiž naprosto jednoduchý na ovládání, velmi snadno se čistí, neprodukuje zbytečně moc odpadu, protože k přípravě kávy je potřeba jen malý papírový filtr a vzhledem k tomu, že je plastový, si jej můžete bez obav vzít s sebou třeba na nějakou túru nebo do míst, kam byste si keramické vybavení brát nejspíš úplně netroufli. Kromě toho jsou náhradní filtry poměrně levnou záležitostí, takže vás finančně Aeropress rozhodně nezruinuje.
Jak se používá Aeropress?
Aeropress se dá používat hned několika různými způsoby. Velmi často se setkáte s tím, že menší část nasadíte do větší a postavíte na pevný povrch. Z vrchu do Aeropressu nasypete jemně mletou kávu, zalijete vodou a případně zamícháte. Následně stačí vzít papírový filtr, řádně ho propláchnout vodou, abyste se zbavili nežádoucí papírové chuti, umístit ho do sítka Aeropressu a to pak zašroubovat navrch přístroje. Pak už stačí jen celý Aeropress otočit sítkem směřujícím do šálku a jemně stlačovat. Ve výsledku tak kávová sedlina zůstane uvnitř plastového válce a do připravené nádoby vám nateče pouze skvělá káva. Následně můžete odmontovat sítko, odstranit sedlinu, všechny komponenty opláchnout a je hotovo. Celý proces vám zabere jen pár minut a káva, kterou si takto připravíte, bude chuťově naprosto vynikající.
Nebojte se experimentovat
Dalším nesporným benefitem Aeropressu je možnost dost experimentovat s použitou kávou. Můžete si vyzkoušet různé hrubosti mletí i různou dobu extrakce. Obvykle se doporučuje jemnější mletí než jaké se používá na jiné metody přípravy, ovšem vaší fantazii se meze rozhodně nekladou a pokud máte doma k dispozici mlýnek s nastavitelnou hrubostí mletí, můžete vyzkoušet celou řadu různých možností a vybrat tu, která vám bude vyhovovat nejvíce.
Nezapomeňte na dobrou kávu
Ačkoliv s hrubostí mletí i délkou extrakce experimentovat rozhodně můžete, nedoporučujeme dělat kompromisy ve kvalitě používané kávy. A přesně pro tyto účely doporučujeme prozkoumat naši nabídku čerstvé kávy z celého světa, kde najdete desítky různých produktů snad ze všech koutů planety. A pokud byste stále nemohli najít svého favorita, můžete se podívat také do naší nabídky káv ze sekce Premium-Exklusiv, kam umisťujeme raritní kávy dostupné ve velmi omezeném množství.