Když přijdete do kavárny a podíváte se na nápojový lístek, určitě tam najdete celou řadu známých nápojů. Snad každý pravidelný návštěvník kaváren ví, co se skrývá pod pojmy jako je espresso nebo stále populárnější flat white. Víte ale, co je to batch brew, které se v kavárnách mnohdy také objevuje? A proč vlastně stojí za zkoušku? Na to se podíváme v rámci tohoto článku.
Co je batch brew zač?
Ačkoliv pákový kávovar je pomyslným srdcem každé kavárny, své místo tam bezpochyby má i ostatní příslušenství. Stále více lidí totiž vyhledává i kávu filtrovanou, což mnohdy zahrnuje méně tradiční metody přípravy kávy, jako je třeba chemex, V60 nebo Aeropress. V praxi se však spíše než s ruční přípravou filtrované kávy setkáte s její výrobou v automatickém překapávači, který během krátké doby připraví poměrně velké množství kávy a co je nejdůležitější, zachová stále konstantní kvalitu výsledné kávy.
Jak se batch připravuje?
Bez ohledu na to, zda batch připravujete v automatickém překapávači, nebo používáte některé ze zmíněného příslušenství, stále platí ty stejné zásady. Nejdříve musíte vybrat vhodný filtr, kterému jsme se věnovali v samostatném článku, následně musíte filtr dobře propláchnout a umístit do něj vhodné množství mleté kávy. Pro potřeby filtru se káva obvykle mele hruběji než na espresso, proto v kavárnách často mají zcela odlišný mlýnek pro přípravu batch brew. Pak už je na místě baristy jen třeba vychytat vhodný poměr vody a kávy. Z pozice zákazníka si tak můžete být jistí, že za batch brew sice stojí poměrně dost práce, ale mělo by se jednat o chuťově vyváženou a dobře připravenou kávu.
Proč stojí za zkoušku?
Batch brew může být skvělou alternativou zejména pro ty z vás, kteří mají rádi americano, tedy kávu o větším objemu a bez mléka. Na filtr se obecně většinou používá jiná káva než na espresso, a proto se můžete těšit také na lehce odlišný chuťový zážitek. A v neposlední řadě se po batch brew hodí sáhnout kvůli poměrně vysokému obsahu kofeinu. Ačkoliv mnoho lidí si mylně myslí, že nejvíce kofeinu obsahuje třeba espresso nebo dokonce malé ristretto, jak jsme zmiňovali v jednom z předchozích článků o obsahu kofeinu v jednotlivých kávách, právě filtrované kávy mají kofeinu nejvíce. Jsou tak vhodné především pro ty z vás, která kromě dobré chuti hledají také pořádnou porci tohoto stimulantu.
Jak ho připravit doma?
Pokud si budete chtít tuto kávu dát v kavárně, najdete ji nejčastěji buď pod označením batch (vyslovované jako “beč”) nebo pod českým ekvivalentem filtrovaná káva. V každé kavárně to ale může znamenat použití lehce odlišné metody, takže se pro zajímavost klidně můžete zeptat, jakým způsobem kávu v daném podniku filtrují. Pokud byste si chtěli připravit kávu doma, bude to dost možná vyžadovat nějaké to experimentování, než vychytáte správný poměr vody a kávy. Standardně se však doporučuje začít na 60 gramech kávy na každý litr použité vody. Na jeden šálek o objemu 200 ml tak spotřebujete odhadem 12 gramů kávy.
Nezapomeňte na dobrou kávu
A když už se rozhodnete připravit si filtrovanou kávu doma, určitě je dobré vybrat také vhodnou kávu. Naše nabídka je naštěstí tak široká, že si z čerstvé arabiky z celého světa zvládne vybrat snad každý.