Pokud si v kavárně rádi dopřáváte espresso, jistě vám nemusíme vysvětlovat, že správně připravený šálek této kávy obsahuje i velmi jemnou cremu, o které jsme se detailněji rozepisovali v rámci jednoho z našich předchozích článků. Jestli si ale občas objednáte i jiné druhy kávy, jako například batch brew, je vám určitě jasné, že na něm nikdy žádná crema není. Proč? Z části je to i kvůli proceduře zvané blooming, nebo chcete -li česky, kvetení. V rámci tohoto článku vám představíme blooming detailněji a dozvíte se, proč se provádí i jak na něj.
Pár slov o čerstvé kávě
Jestli čtete naše články pravidelně, určitě víte, že aby byla káva chuťově co možná nejlepší, musí být čerstvá, což jsme zmiňovali detailněji například v jednom z našich samostatných článků. Jelikož však čerstvá káva podstoupila proces pražení teprve nedávno, ještě stále z ní uniká přebytečný oxid uhličitý. Ostatně právě proto jsou naše čerstvé kávy z celého světa vybaveny jednocestným ventilem, který přebytečné CO2 odvádí. Nicméně když čerstvá káva přijde do kontaktu s vodou, začnou na hladině vznikat malé bublinky a objem mleté kávy se začne zvětšovat. To je právě kvůli oxidu uhličitému.
Co je to blooming?
Blooming, tedy kvetení kávy, je pak proces, kdy se mletá káva dostane poprvé do kontaktu s vodou, aby takzvaně rozkvetla a odešel z ní přebytečný oxid uhličitý, který by mohl negativně ovlivňovat chuťový profil kávy, takže je potřeba, aby tento plyn z kávy co nejdříve odešel. Až se tak stane, je káva připravená na další zalévání, při kterém se již vytváří plnohodnotný chuťový profil. Jak by měl blooming vypadat, si řekneme v následujícím odstavci.
Jak se blooming provádí?
Ačkoliv samotný název může znít trochu honosně, ve skutečnosti na bloomingu kávy vůbec nic není a troufáme si tvrdit, že to zvládne každý. Pojďme si pro lepší ilustraci uvést, jak se kvetení kávy dělá například v dripperu, kterému jsme se také věnovali v jednom z předchozích blogových příspěvků. Dripper položíte na šálek, do kterého budete chtít připravit filtrovanou kávu. Umístíte do něj dobře promytý papírový filtr a mletou kávu, kterou si doporučujeme odvážit pomocí baristické váhy. Následně je dobré vzít konvici s teplou (ale ne úplně vroucí) vodou a mletou kávu velmi opatrně zalít. Nepoužívejte vody zbytečně moc, bohatě stačí, když se mletá káva namočí a začne lehce nabývat na objemu.
Jak dlouho kvetení trvá?
Pokud byste chtěli být opravdu fajnšmekři a nakupujete velmi drahou kávu určenou pro přípravu na filtr, je dobré se rovnou zeptat i na doporučený postup přípravy, protože obecně může blooming v závislosti na řadě proměnných trvat mezi 20 a 50 sekundami. Jestli si na přesných postupech až tak nepotrpíte a pouze chcete mít chuťově dobrou kávu připravenou s pomocí některé z filtračních metod, určitě je na místě alespoň nějaký blooming provádět, protože až z kávy odejde zmiňovaný oxid uhličitý, její chuť je skutečně o poznání lepší.
Nezapomeňte na dobrou kávu
Metody přípravy, které využívají filtr, sice vypadají jednoduše a atraktivně, ale ve skutečnosti je třeba dávat pozor na celou řadu různých faktorů. Pokud byste chtěli co nejjednodušeji připravit kvalitní kávu, my bychom určitě doporučovali sáhnout například po moka konvičce, která nabízí mnohem jednodušší přípravu. A když si do ní dáte třeba naši vynikající arabiku Espresso, troufáme si tvrdit, že budete opravdu spokojeni.