Když se řekne káva, měla by se vám vybavit Brazílie, která zaujímá ve vývozu kávy poměrně suverénně první místo. A když se řekne brazilská káva, měla by se vám vybavit Santos, neboť se jedná o tu vůbec nejpopulárnější brazilskou odrůdu kávy arabika. A jelikož je Santos jakousi osvědčenou klasikou, kterou neuděláte krok vedle a která vykouzlí úsměv na rtech i zkušenému znalci kávy, probereme si ji v dnešním článku o něco detailněji.
Něco málo z historie brazilské kávy
Domovinou brazilské kávy je region zvaný Pará, kde se káva pěstuje zhruba od začátku 18. století a odkud se, vzhledem k výborným klimatickým podmínkám, brzy rozšířila do dalších oblastí Brazílie. Jednou z nich bylo právě São Paulo, odkud se dodnes z přístavu Porto de Santos vyváží káva, o které pojednává dnešní článek především. Každopádně už začátkem 19. století začala Brazílie kávovému průmyslu pozvolna dominovat, protože v té době se podílela na celosvětové produkci i exportu hned 20%. Zajímavostí na závěr odstavce může být snad jenom to, že od roku 1840, kdy usedla na trůn největšího vývozce kávy, ji žádná jiná země nedokázala sesadit. Kromě São Paula se káva pěstuje hned v několika dalších regionech - Bahia, Paraná, Rondonia a v neposlední řadě Minas Gerais, který pokrývá téměř polovinu kávové produkce v zemi.
Postup zpracování kávy a podmínky pěstování
Káva označovaná jako Santos bývá exportována skrze přístav Porto de Santos a hlavními regiony, ve kterých se pěstuje, je již zmiňované São Paulo a severní část Minas Gerais. V obou těchto regionech se káva pěstuje v nadmořské výšce od 600 do 1200 metrů nad mořem a co je důležité. zpracovává se především suchou metodou. Ačkoliv názory kávových odborníků na tento postup se liší, nikdo mu nemůže upřít šetrnost k životnímu prostředí. Pokud dochází k sušení na slunci, nevýhodou je, že káva může pokaždé chutnat lehce jinak - výslednou chuť totiž ovlivňuje třeba množství nezralých kávových zrn, které při sušení dostanou stejnou barvu jako zralé. Při správném provádění tohoto postupu se však můžete těšit na kávu velmi zajímavých chuťových vlastností.
Jak Santos chutná?
Největším benefitem brazilské kávy odrůdy Santos je velmi příjemná cena. Není proto divu, že ve srovnání s kávou jako Jamaican Blue Mountain nedosahuje takové intenzity ani tak omamně silného aroma. Na druhou stranu si stále zachovává plné tělo, ve kterém se mísí hned celá řada chutí. Když se napijete poprvé, budou typicky dominovat ovocné tóny, ale s delším dozvukem poznáte i oříšky, koření a čokoládu. Tělo kávy je nasládlé a chuť opravdu velmi jemná, což ze Santos dělá ideální dárek pro někoho, u koho si nejste plně jisti chuťovými preferencemi. Tato káva je totiž tak vyvážená, že s ní nikdy neuděláte krok vedle. Skvěle se hodí také na přípravu ledové kávy.
Jakou doporučujeme vybrat?
Ať už chcete kávou Brazílie Santos udělat radost sobě, nebo někomu jinému, vždycky se vyplatí ji vyzkoušet. V našem eshopu můžete vyzkoušet Santos, arabiku značky Latino Café, kterou rozhodně neuděláte krok vedle.