Neexistuje snad více ikonická káva s mlékem, než jakou je cappuccino. Tento nápoj má za sebou bohatou historii a každý den jej pijí miliony lidí po celém světě. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, jakou má tato káva historii? A jak by vlastně měla v ideálním případě vlastně taková káva vypadat? V tomto článku vám představíme cappuccino do posledního detailu.
Jak má cappuccino vypadat?
Většina z vás asi ví, že cappuccino představuje kávu s mlékem. Pokud se ale chcete o kávové nápoje zajímat detailněji, měli byste vědět, že existují poměrně striktní baristická pravidla, která definují, jak kterou kávu vlastně připravovat. Konkrétně cappuccino je tvořeno jednou 30ml porcí espressa připraveného ze sedmi gramů čerstvě namleté kávy a stejného dílu horkého mléka a mléčné pěny. Celkem tak může mít cappuccino objem od 90 ml, ovšem jelikož v řadě kaváren používají dvojnásobný objem každé ze surovin, může se vyšplhat klidně i na 180 ml. Právě proto bývá cappuccino standardně servírováno v šálku o objemu od 150 do 180 ml, ovšem setkat se můžete i s objemnějšími kávami. Typickým příkladem jsou globální řetězce jako je Starbucks, jejichž venti cappuccino má až 20 uncí, tedy bezmála 600 ml.
Dá se cappuccino pokazit?
Možná si říkáte, že na použití třech ingrediencí zastoupených rovným dílem vlastně není co pokazit, ale opak je samozřejmě pravdou. U cappuccina je důležité zbytečně nepřešlehat mléko, protože mléčná pěna by měla tvořit zhruba centimetrovou vrstvu nad kávou, přičemž správně udělaná pěna by měla být krémová, hladká, bez jakýchkoliv výrazných bublinek, ale přitom stále ještě tekutá. Na kávě by tak neměla sedět žádná pevná přešlehaná čepice, ale stejně tak by na ní neměla být jen malá příliš tekutá a nedostatečně napěněná vrstva pěny. Podobně je třeba klást důraz i na správný výběr kávy, protože na kombinování s mlékem a mléčnou pěnou nemusí být vhodná úplně každá káva.
Jakou má cappuccino historii?
Na cappuccinu je asi nejzajímavější to, že svůj název dostalo podle tzv. sutany, tedy hnědého obleku, kteří nosili kapucíni. Jak ale asi tušíte, žádní mniši v klášterech cappuccino v té podobě, v jaké ho známe dnes, rozhodně nepili. Dnešní podobu mohl tento nápoj získat až v průběhu 20. století, kdy začaly vznikat první pákové kávovary vybavené i parní tryskou na našlehání mléka. První zmínky pochází podle dostupných zdrojů až ze 30. let 20. století a jeho původ je samozřejmě v Itálii. A navzdory tomu, že mnoho kávových expertů odsuzuje přidávání jakýchkoliv surovin navíc, v minulosti to bylo naprosto normální a vzhledem k tomu, že Italové byli zvyklí trávit v kavárnách opravdu hodně času, přidávali si do své kávy dokonce i v průběhu pití kávy nějaké další suroviny jako například čokoládové hoblinky nebo skořici.
Jak na cappuccino doma?
Cappuccino si samozřejmě zvládnete bez problémů připravit i doma, ovšem je důležité podotknout, že zásadním předpokladem je kávovar. Na originální recept je samozřejmě nejlepší pákový kávovar, ale můžete použít klidně i kapslový a když je nejhůř, postačí vám třeba i kvalitní moka konvička. Velmi důležité je rovněž vybrat správnou kávu, přičemž možností máte samozřejmě celou řadu. My bychom doporučovali některou z našich čerstvých arabik z celého světa nebo některou z káv ze sekce Premium-Exklusiv.