Cibetková káva je pro laickou veřejnost poměrně fascinující. Není divu, že se řadí mezi nejpopulárnější druhy kávy na světě. Představa, že šálek oblíbené kávy prošel trávicím traktem cibetkovité šelmy sice nemusí každému dělat úplně dobře, ale jakmile kávu jednou ochutnáte, nebudete už chtít nic jiného. Tato káva je totiž chuťovým zážitkem jak pro laiky, tak pro ty nejvybíravější fajnšmekry. A proto se na cibetkovou kávu dnes podíváme trochu detailněji.
Jak se cibetková káva získává?
Cibetková káva je na první pohled klasická arabika. Při detailnějším prozkoumání ale zjistíte, že s „obyčejnou” arabikou toho příliš společného nemá. Jak asi víte, základní rozdíl je v samotném původu kávy. Zralé kávové třešně jsou totiž skvělou potravou pro ovíječe skvrnitého, jinak masožravou šelmu z čeledi cibetkovitých. Naštěstí pro nás dokáže toto zvíře strávit pouze dužinu a zrna vyloučí neporušená spolu s výkaly. V jejím žaludku předtím dochází za pomoci enzymů a bakterií k fermentaci, čímž vzniká velmi specifický a nezaměnitelný chuťový profil i silné aroma.
Proč je tak drahá?
Pokud jste se o cibetkovou kávu někdy zajímali, pravděpodobně víte, že se jedná o poměrně drahou záležitost. To je dáno hned několika důvody. Zaprvé je to omezené množství cibetek, protože ty žijí především v Indonésii. Zadruhé je to velmi omezená produkce, protože ročně se vyprodukuje jen něco málo přes 500 kg této delikatesy. No a zatřetí je to extrémní náročnost sběru. Když cibetky žijí ve volné přírodě, často se zdržují v horách a pro sběrače tak hledání trusu nepředstavuje vůbec nic snadného.
Jak cibetková káva chutná?
Popravdě řečeno není dobré mít od ochutnání cibetkové kávy nějaká obří očekávání. Ve srovnání s jinou vysoce kvalitní arabikou byste rozdíl hledali jen těžko a z části si samozřejmě připlácíte za specifický výrobní proces této kávy, ale určitě si myslím, že se ji vyplatí ochutnat. Většina odborníků se shoduje v tom, že cibetky jsou velmi vybíravé a sami dokáží rozpoznat ta nejlepší a tak akorát zralá zrna, což zákonitě chuť kávy ovlivňuje. Při pití cibetkové kávy rozhodně detekujete tóny čokolády a karamelu, které jsou podstatně výraznější než u ostatních káv, které jsem kdy pil. Kopi Luwak, jak se cibetková káva také označuje, je velmi výrazná po stránce chuti i aroma, přičemž nezaznamenáte ani jediný náznak nějaké hořkosti, která by chuť narušovala.
Jakou kávu doporučujeme vybrat?
Jestli jste cibetkovou kávu nikdy neochutnali, bez ohledu na to, jestli jste laik nebo zkušený fajnšmekr, byste to měli co nejrychleji napravit, protože tahle káva za to opravdu stojí. V našem eshopu si můžete vybrat Kopi Luwak, cibetkovou arabiku značky Latino Café. Její hlavní výhodou je, že ji tak jako všechny ostatní kávy odrůdy arabika pražíme co nejkratší dobu před odesláním, aby si vždy zachovala maximum svých (nejen) chuťových vlastností.