Pokud stále tápete v tom, jak a kde skladovat kávu tak, aby si zachovala co nejdéle všechny své vlastnosti, je tento článek přesně pro vás. Zaměříme se v něm na to, jakým chybám se vyhnout, aby si vaše oblíbená arabika zachovala skvělou chuť, neztratila opojné aroma a vy si ji tak mohli vychutnávat o několik měsíců déle. Uchování kávy totiž není úplně jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pojďte se s námi podívat, na co si dát pozor.
Čtěte pozorně etiketu
Ještě než kávu koupíte, důkladně si prohlédněte etiketu. Zajímat by vás mělo zejména to, kdy byla káva upražena a zda balení obsahuje kávu mletou či zrnkovou. Ideální je pít kávu zhruba 14 dní po jejím upražení a vybírat vždy celá zrna, která namelete až před konzumací. Díky tomu zajistíte, že bude v kávě větší obsah éterických olejů zodpovědných za skvělou chuť a plné aroma.
Je dobré nechat kávu v původním obalu?
Při skladování kávy mějte na paměti, že by neměla přijít do styku s vlhkostí, přímým slunečním světlem, pachy a vzduchem. Pokud kupujete kávu v tmavých hermeticky uzavíratelných sáčcích s jednocestným ventilem, můžete ji v nich klidně nechat. Káva po jejím upražení produkuje oxid uhličitý, kterému ventil umožní odcházet ze sáčku ven, ale zároveň zamezuje proudění vzduchu dovnitř. Pokud kupujete rádi kávu v pěkných látkových pytlíčcích, nenechávejte ji doma někde vystavenou a raději ji přesypte do dózy.
Jakou zvolit pro její uchování nádobu?
Ideální nádoba na kávu by měla být uvnitř tmavá a dostatečně těsnící. Vyhněte se dózám skleněným. Pokud byste chtěli zvolit přece jen sklo, sáhněte po co nejtmavší variantě nepropouštějící světlo. Pokud hledáte ideální dózu na vaši kávu nebo čaj, v naší nabídce jich najdete opravdu mnoho. Vybírat můžete z mnoha velikostí a designů. milovníci minimalismu ocení jednoduché jednobarevné dózy, které zapadnou do každého interiéru. Pokud máte rádi barevnější vzhled, vyberete si také.
Vydrží káva v lednici déle čerstvá?
Možná jste se někdy setkali s názorem, že v lednici káva vydrží déle čerstvá. Je tomu ale skutečně tak? K odpovědi stačí jednoduché zamyšlení. Káva potřebuje sucho. I kdybychom ji v lednici skladovali v dobře těsnící nádobě, dobře bychom kávě určitě neudělali. Po vytažení z lednice se nádoba po stěnách orosí a uvnitř nasypaná káva zvlhne. Pokud bychom zvolili špatně těsnící dózu, káva by mimo vlhkosti nasála ostatní pachy lednice. A to určitě nechceme. Zapamatujte si proto jednou pro vždy, že lednice pro skladování kávy tím nejvhodnějším místem určitě není.
Teď už víte, co je pro skladování kávy nejlepší. Dózy na kávu a čaj se hodí také jako dárek. Vybírat můžete hned z několika designů, takže si vybere opravdu každý. A čím takovou dózu naplnit? Třeba výběrovou kávou z Bolívie nebo Kolumbie, se kterými nešlápnete vedle.