Zdá se, že se v posledních letech roztrhl kávový pytel s alternativními přípravami našeho oblíbeného nápoje. Cold brew však do kategorie rychle zapomínaných módních trendů určitě nezařadíme. Patří mezi velmi oblíbené druhy kávy a díky velmi snadné přípravě, lahodnému výsledku a osvěžujícímu efektu se nejspíš stane i vaším letním evergreenem.
Cold brew, tedy studená příprava, se neznalým často plete s ledovou kávou. Ta se však připravuje pomocí horké vody, s kterou však cold brew vůbec nepřichází do kontaktu. Zajímavé na cold brew kávě je hlavně její chuť. V takto připraveném nápoji vynikají jiné tóny než například v klasickém espressu ze stejných zrnek. Cold brew káva je zpravidla nasládlejší, méně kyselá a jemnější.
Příprava je opravdu velmi jednoduchá. Do french pressu nalijte na zhruba sto gramů nahrubo umleté kávy asi jeden litr vody. Překryjte potravinářskou fólií a nechte dvanáct hodin extrahovat v lednici. Pak už jen stačí pomocí sítka ve french pressu kávu přefiltrovat.
Do takto připraveného nápoje hoďte bez obav pár kostek ledu a pokud toužíte po ještě větším osvěžení, nebojte se doplnit plátkem citrónu. Servírujte v nízkých sklenkách. Večer bude cold brew chutnat také s trochou kávového likéru.