Pokud máte rádi kávu, pak jste už určitě někdy slyšeli o tom, že existuje dělení na dvě základní varianty – totiž na arabiku a robustu. Na našem blogu před pár lety vyšel dokonce i samostatný článek, který se rozdíly mezi nimi zaobírá detailně. Přesto je ale na čase se podívat trochu detailněji na to, co je robusta vlastně zač a proč ji v naší nabídce (až na výjimky) nenajdete.
Co je robusta? A kde je rozdíl?
Ať už přijdete do kavárny, nebo se třeba jen začnete více poohlížet po obalech supermarketových káv, dost možná narazíte na označení 100% arabika. Ptáte se, proč se to používá? Výrobci, producenti či baristé chtějí dát jasně najevo, že káva neobsahuje žádnou robustu. Robusta je totiž varianta, která je sice pro zemědělce mnohem snadnější na pěstování, ale její chuťový profil rozhodně není tak dobrý. V chuťovém profilu typické robusty většinou narazíte na náznaky zemitosti a hořkosti, takže káva ve výsledku působí dost drsně a nevyváženě. Zároveň se hodí zmínit i to, že obsahuje podstatně více kofeinu než zmiňovaná arabika, což je ostatně důvod, proč je odolnější vůči škůdcům a nepříjemným mikroorganismům. Pro konzumenty to ale může být problém zejména kvůli tomu, že když použijete více kávy, můžete naráz přijmout poměrně dost kofeinu a projeví se nejen žádoucí, ale také nežádoucí účinky – třeba třes, nervozita a další.
Kde se s robustou běžně setkáte?
S robustou se možná setkáváte častěji, než jste si původně mysleli, protože je pro svoje nižší výrobní náklady součást třeba instantních káv, o kterých jsme u nás na webu psali samostatný článek. To ale není všechno – robusta se v minoritním množství přidává i do nejrůznějších směsí na espresso. Důvodem není snaha výrobců ušetřit, ale spíše vybudovat na vzniklé kávě bohatou cremu, lehce zvýšit obsah kofeinu a zvýraznit některé chuťové tóny kávy. I když se na takové směsi nedíváme skrz prsty, pro naši vlastní Espresso Latino Café jsme zvolili spíše kombinaci tří různých arabik z různých koutů světa, abychom vytvořili chuťově vybalancovaný blend, který milovníkům espressa z pákového kávovaru přijde vhod.
Je veškerá robusta špatná?
Na druhou stranu musíme podotknout, že ne všechna robusta si zaslouží být kritizována. S velkým rozvojem arabiky se totiž na vlnu popularity dostává i výběrová robusta, která rozhodně má co nabídnout milovníkům velmi hořké a chuťově ne tak rozmanité kávy. Troufáme si ale tvrdit, že na naprosté většině káv odrůdy robusta, které seženete za rozumnou cenu, si až tolik nepochutnáte. Proto v naší nabídce čerstvých káv z celého světa najdete arabiku, která zkrátka a dobře chutná většímu spektru lidí. A jelikož tahle kategorie čítá na našem webu přes 70 různých zástupců, troufáme si tvrdit, že si na své dokáže přijít snad každý. Arabika totiž, narozdíl od robusty, nabízí opravdu širokou paletu různých chutí a zatímco v některých kávách dominují třeba tóny ovoce, v jiných budete schopni detekovat oříšky a jiné zase nápadně připomínají třeba hořkou čokoládu. Zkrátka a dobře se vám taková káva jen těžko někdy přepije, což se u chuťově plytké robusty klidně může stát.