Doppio, Lungo nebo Ristretto? Víte, jaké existují druhy espressa?

Pijete rádi kávu bez mléka? To pak máte v kavárnách zdánlivě jednoduchý výběr, protože mnoho lidí si stále bez jakéhokoliv rozmyšlení objednává klasické espresso. V kavárnách už dnes ale najdete mnohem více druhů kávy bez mléka a v tomto článku vás jimi rádi provedeme od základního espressa až po ne tolik známé varianty. 

Espresso 

Čím jiným bychom měli začít, než klasickým espressem, které je základem mnoha kávových drinků včetně třeba cappuccina nebo flat white. Espresso se standardně připravuje ze 7 až 14 gramů kávy a je charakteristické zejména velmi malým objemem vody. V šálku o objemu maximálně 90 ml by mělo být mezi 25 a 35 ml silné kávy, která je chuťově velmi intenzivní. V souvislosti s tím se hodí ještě upozornit, že některé kavárny nabízí tzv. picollo, které ale oficiálně kávová terminologie nezná. Mělo by se ale jednat taktéž o silnou kávu s malým objemem vody. 

druhy espressa 1

Espresso lungo 

Pokud je na vás klasické espresso chuťově příliš intenzivní, ale nechcete si dávat kávu s mlékem, pak byste si rozhodně měli objednat lungo, které představuje espresso s dvojnásobnou porcí vody. V případě, že si tuto kávu objednáte, můžete někdy také dostat obyčejné espresso ve větším šálku a k němu nádobku s horkou vodou, kterou si přidáte podle vlastní libosti. To je samozřejmě poměrně praktické a není nic horšího, než když barista nechá přes kávu připravenou na espresso jen protéct více vody, protože v takovém případě může dojít ke zbytečně dlouhé extrakci kávy a to se negativně projeví na chuťových vlastnostech. 

Americano

Když je na vás lungo stále ještě silné a chuťově výrazné, bude nejlepší sáhnout po americanu, což je espresso doplněné o horkou vodu v poměru asi 1:5. Chuť tak není ani zdaleka tolik intenzivní, ale stále můžete počítat s poměrně výraznou kávou. 

druhy espressa 2

Ristretto

Když budete chtít kávu naopak silnější, dejte si ristretto. V tomto případě dochází k jemnějšímu mletí kávy a tak vznikne velmi silná káva, která má jen něco kolem 20 ml. Zvládnete ji proto vypít klidně i jedním douškem a můžete se těšit na chuťově velmi intenzivní zážitek. 

Espresso macchiato

Pokud byste přece jenom rádi měli ve své kávě trochu mléka, ale nechcete třeba latté nebo cappuccino, které jsou, řekněme si narovinu, chuťově nepříliš výrazné, dejte si espresso macchiato. Tento kávový nápoj se skládá z jednoho dílu vody a jednoho dílu mléčné pěny, takže je chuťově stále silný a vyvážený, ale navíc je díky mléku jemnější. 

druhy espressa 3

Méně časté druhy espressa 

Kromě toho ale existuje celá řada dalších druhů espressa, které se v našich končinách sice příliš často nenabízí, ale při cestách do zahraničí na ně narazíte docela běžně. Typickým příkladem je třeba Red Eye, což je název pro espresso s extra dávkou kávy. Setkat se můžete i s tzv. Affogatem, což je kombinace espressa a zmrzliny nebo si můžete dopřát espresso con panna, v němž figuruje pro změnu šlehačka. 

Ať už se ale rozhodnete pro kterýkoliv druh espressa, mějte na paměti, že základem dobrého šálku espressa by vždy měly být kvalitní kávová zrna. A přesně taková zrna najdete v našem eshopu, kde si můžete vybírat z desítek různých čerstvých arabik z celého světa