Chodíte rádi do kaváren? Pokud ano, tak jste si určitě všimli, že snad všechny z nich nabízí různé sezónní kávy. Někdo má rád třeba kokosové latte, jiný preferuje javorové nebo dokonce perníkové. Velké ohlasy vzbuzuje ale také dýňové latte, které si přitom hravě uděláte z pohodlí domova. V dnešním receptu si vysvětlíme, jak na ně a v čem je vlastně tak skvělé.
Proč vlastně zařadit dýni do jídelníčku?
I když popularita dýní každým rokem roste, pro spoustu lidí je to stále jen zelenina, kterou na Halloween vydlabou a vloží do ní svíčku. A to je přitom obrovská škoda. Vždyť dýně je nesmírně bohatá na vlákninu, bílkoviny i vitamíny a minerály. Obsahuje mimo jiného třeba hořčík, draslík, železo, vitamíny skupiny B nebo takový vitamín A. A i když má lehce specifickou chuť, při správném dochucení je opravdu skvělá. Pokud jste ji tedy doteď odmítali, zkuste jí dát šanci. Třeba právě v dýňovém latte.
Nejdříve musíte vytvořit dýňový sirup
Dýňový sirup je běžně k dostání v některých supermarketech a pokud si chcete ušetřit práci, stačí si ho jednoduše koupit. My ale věříme, že domácí je lepší, a proto se s vámi podělíme o naprosto jednoduchý postup. Budete potřebovat hokaido dýni, kterou je nutné očistit a vydlabat. Pak ji vložte na plech, podlijte asi čtvrt litrem vody a hodinu a půl pečte. Až bude měkká, troubu vypněte a dýni nechte zchladnout. Posléze vydlabejte dužinu a dýni rozmixujte v mixéru dohladka. Nakonec zbývá jen v hrnci rozpustit 300 gramů cukru se čtvrtlitrem vroucí vody a přidat rozmixované pyré. Pár minut povaříte a máte hotovo.
Samotné dýňové latte už je hračka!
Dýňové latté už se přípravou nijak neliší od klasické kávy, pouze stačí přidat sirup. Uvařte si tedy silné espresso, smíchejte ho s preferovaným množstvím mléka a mléčné pěny a zalijte dýňovým sirupem. Tak jednoduché to je. Ale dávejte pozor – samotný sirup už je dost sladký a než kávu tedy ještě osladíte, doporučujeme ji ochutnat.
Aby byl váš zážitek z dýňového latté co možná nejlepší, je nutné také vybrat kvalitní kávu. Nám se pro přípravu této sezónní speciality osvědčila nejvíce nasládlá brazilská Facenda, která se skvěle doplňuje s chutí sladkého dýňového sirupu. Můžete se ale podívat k nám do eshopu a vybrat jakoukoliv kávu, která vás zaujme.