Když přijdete do kavárny, můžete samozřejmě narazit na celou řadu různých nápojů, kterým jsme se již věnovali v mnoha předcházejících článcích v rámci našeho blogu. Například jsme psali o espressu nebo o čím dál populárnějším flat white. No a v rámci některých článků jsme se dotkli i alternativních metod přípravy kávy. O takzvaných E.S.E. podech jsme se však prozatím nezmiňovali, ale přesto se s nimi můžete v některých kavárnách setkat. Pojďme se podívat, co jsou zač a jaké mají (ne)výhody oproti klasické kávě.
Co jsou to E.S.E. pody?
Když se řekne E.S.E. pody, mnoho lidí vlastně úplně neví, co si pod tímto pojmem představit. Hodí se proto podotknout, že samotný název je zkratkou slov Easy Serving Espresso, který ve volném překladu označuje snadno servírovatelné espresso. Zjednodušeně řečeno jde o to, že kávová zrna jsou namleta a uskladněna do papírové kapsle, kterou si můžete představit jako ekvivalent čajových sáčků. Taková kapsle je samostatně zabalená v obalu, do kterého nemá přístup vzduch. A až se rozhodnete ji použít, stačí do páky u pákového kávovaru, o kterém jsme detailněji psali v rámci samostatného článku, místo čerstvě namleté kávy vložit E.S.E. pod a stejným způsobem připravit šálek svého oblíbeného espressa.
Jaké mají výhody?
E.S.E. pody mají hned několik nesporných výhod. Zaprvé jsou velmi jednoduché na manipulaci - není potřeba odměřovat žádnou konkrétní dávku, nemusíte si hlídat optimální hrubost mletí ani nic podobného. Zkrátka a dobře stačí otevřít sáček, vytáhnout z něj jeden pod, který obvykle obsahuje 7 gramů kávy a použít ho k přípravě espressa nebo jakéhokoliv jiného nápoje, který z espressa vychází. No a až budete mít kávu připravenou, přichází na řadu další benefit E.S.E. podů, a sice nulová potřeba čištění. Jelikož káva zůstává stále uvnitř papírového obalu, stačí pak vyjmout páku a pod vyhodit, případně vyměnit za nový a připravit další kávu. A to je vlastně úplně všechno. Zní to senzačně, že? Bohužel to má ale pár nevýhod.
Jaké mají nevýhody?
Obrovskou nevýhodou E.S.E. podů je to, že káva v nich je samozřejmě už namletá a jak jsme zmiňovali například v jednom z našich předchozích článků, dlouho namletá káva může ztrácet některé ze svých chuťových i aromatických vlastností. Zároveň výběr není tak široký a trh s dobrými pody obsahujícími třeba výběrovou kávu je značně omezený. No a v neposlední řadě vás může, pokud například vlastníte kavárnu, odradit také o něco vyšší cena než v případě celých kávových zrn.
Kdy dávají smysl?
Na jedné straně tak E.S.E. pody nabízí snadnou manipulaci a opravdu jednoduché čištění páky, ale na straně druhé samozřejmě ani kvalita kávy není tak vysoká a jen velmi obtížně se vám povede sehnat opravdu výběrovou kávu zabalenou do espresso podů. V některých podnicích může dávat smysl mít například bezkofeinovou kávu v espresso podech, protože tak nepotřebujete mít mlýnek na kávu, která například nemá takový odbyt. A v takovém případě samozřejmě může být výhodnější používat E.S.E. pody. Troufáme si však tvrdit, že základem v každé kavárně by měla být kvalitní a čerstvě mletá káva. Přesně takovou najdete třeba v rámci naší nabídky arabik z celého světa, kterou vám rozhodně doporučujeme navštívit pro výběr z několika desítek skvělých káv.