Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří. Výbornou zmrzlinu s obsahem kofeinu si vyrobíte i bez přístrojů. Je to opravdu jednoduché. Připravte si tyto INGREDIENCE:
- 1/2 šálku espressa
- 1 a 3/4 šálku plnotučného mléka
- 1 a 3/4 šálku smetany na šlehání
- 1 šálek cukru krystal
- 8 žloutků
- zrnka z vanilkového lusku nebo lžička vanilkového extraktu
POSTUP:
- Vyšlehejte v misce žloutky s polovinou dávky cukru do tekutého krému.
- Druhou polovinu cukru smíchejte v rendlíku s mlékem, smetanou, vanilkou a espressem a na středním plameni nechte probublat.
- Postupně zašlehávejte horkou směs do žloutkového krému, a když se obě směsi spojí, přesuňte mix na sporák a na středním plameni za stálého promíchávání nechte vytvořit krém, který ulpívá na lžíci.
- Přeceďte přes jemné síto do keramické či kovové mísy, tu umístěte do ledové lázně.
- Za občasného promíchání nechte vychladnout.
- Poté překryjte potravinovou fólií a nechte dvě hodiny odpočívat v lednici.
- Zmrzlinu zamrazte ve zmrzlinovači nebo vložte do mrazáku a každou půl hodinu po dobu alespoň tří hodin důkladně promíchávejte, aby se netvořily ledové krystaly.
- A co se zbývajícími bílky? Vyšlehejte je s cukrem a špetkou soli do sněhu a upečte podle receptu na pusinky ve tvaru mističek. Ty pak můžete po vychladnutí ozdobit espresso zmrzlinou a čerstvým ovocem.