Přemýšleli jste někdy nad tím, jaký kávový nápoj si nejčastěji objednáváte v kavárnách? Zatímco někdo rád zkouší stále nové kávy, někomu jinému může vyhovovat stále to stejné. A flat white je ideální kompromis pro všechny, kterým se zdá cappuccino chuťově nevýrazné, ale zároveň jim nevyhovuje espresso nebo jiná káva bez mléka. Kdo jej tak jednou vyzkouší, nedá na něj již dopustit. V tomto článku vám vysvětlíme, co to flat white vlastně je a jakým způsobem vzniklo.
Co je to flat white?
Když se řekne cappuccino nebo latté, většinou má každý fanoušek kávy alespoň nějakou základní představu. Flat white bohužel zatím stále tak populární není, i když se rozhodně hodí podotknout, že jeho obliba neustále roste. Standardně se udává, že tento nápoj by měla tvořit kombinace espressa a horkého mléka servirovaná v poměru 1:2. Důležité je ovšem mít na paměti, že řada kaváren na přípravu flat white používá rovnou dvojitou porci espressa, takže jejich káva má dvakrát tolik kofeinu než většina ostatních nápojů v nabídce. Díky tomu však vynikne poměrně výrazná a intenzivní chuť, kterou ani přidání mléka nijak výrazně neoslabí. Nečekejte však, že flat white je bůhví jak velká káva - na každých 30 ml espressa bude podle výše zmíněného poměru připadat jen asi 60 ml mléka, takže flat white může být servírován buď do šálků na cappuccino, nebo do skleniček z tlustého skla.
Jak vzniklo?
Samotný vznik flat white je ještě stále předmětem sporů, což ho ale činí snad ještě zajímavějším. Nárokují si ho totiž dva sousední státy, konkrétně Nový Zéland a Austrálie, přičemž zastánci obou zemí používají stejný příběh. Vystupuje v něm barista, který se rozhodl připravit si klasické cappuccino s pomocí nízkotučného mléka. To se ale ani po nějakém čase pod parní tryskou nedokázalo našlehat a když ho tak vylil na kávu, byla pěna spíše plochá než krémově hutná, jako je tomu zvykem u dobrého cappuccina. A tak vznikl název. Bohužel se ale nedá s jistotou zjistit, zda to byl novozélandský, nebo australský barista. Jisté je jenom to, že flat white se dokázalo rozšířit téměř do celého světa a že čelí obrovské popularitě, za což samozřejmě můžeme být jedině rádi. Dnes už flat white můžete sehnat ve většině kaváren včetně řady velkých řetězců jako je Starbucks a představuje ideální kompromis mezi cappuccinem, které nemusí být chuťově úplně výrazné, a kávou bez mléka, která naopak může být pro někoho až příliš intenzivní.
Jak si flat white připravit?
Flat white je podle nás ideální volba v kavárně, ovšem samozřejmě si jej můžete bez obav připravit i doma. Stačí si jen připravit dvojitou porci vaší oblíbené kávy, ideálně pomocí pákového, automatického nebo kapslového kávovaru, ale můžete samozřejmě sáhnout třeba i po moka konvičce. Do kávy pak zbývá jen nalít dvojnásobek horkého našlehaného mléka a káva je připravena k pití. Pokud chcete vytvořit flat white co možná nejautentičtěji, můžete sáhnout přímo po prémiové arabice z Austrálie, která se vyznačuje skvělou čokoládově ovocnou chutí i vůní. Na druhou stranu je však nutno dodat, že se jedná o poměrně exkluzivní kávu, což se promítá i na její ceně. Pokud skutečně nelpíte na tom nejlepším, bude vám pro přípravu flat white bohatě dostačovat některá z našich čerstvých arabik z celého světa.