Věděli jste, že dokonce i Američané pěstují kávu? Překvapivě to není v Kalifornii ani v Texasu, ale na Havaji coby nejjižnějším státu USA. A i když to není kdo ví jak běžná arabika dostupná v kterémkoliv supermarketu, jakmile ji jednou ochutnáte, naprosto jí propadnete. Bohužel v našich končinách není ale ani zdaleka tak populární, jak by si zasloužila. Abychom vám ji tedy trochu přiblížili, rozhodli jsme se pro sepsání samostatného článku.
Něco málo z historie kávy na Havaji
Historie pěstování kávy na Havaji začíná rokem 1817, kdy známý a vlivný Španěl Don Francisco de Paula Marín přivezl první kávová zrna určená na výsadbu. Ta ale bohužel vzhledem ke špatně zvolené lokalitě nevzešla a první úspěšné vysazení kávovníků se tak odehrálo až v roce 1825, kdy byla vysázena káva z Brazílie. Té už se dařilo natolik, že o pár let později už kávovníky zabíraly více než 400 hektarů půdy. Zásadní zlom ale přišel až koncem 19. století, kdy byla kromě tehdejší odrůdy Bourbon vysázena i Typica, která se ukázala jako naprosto ideální i pro další (do té doby kávovníky neosázené) regiony. No a dnes je káva jednou z nejpěstovanějších plodin, zabírá až 3300 hektarů půdy a představuje velmi důležitou exportní surovinu.
Jak se káva na Havaji pěstuje?
Káva se na Havaji pěstuje primárně v sopečné půdě bohaté na minerály a vitamíny, které pozitivně ovlivňují její chuť. Kromě toho kávovníky často rostou na úpatí hor, a tím pádem mají i dostatek stínu, který pomáhá k rozvinutí všech pozitivních vlastností. Veškerý sběr havajské Kona kávy probíhá ručně a u následného zpracování se většina pěstitelů přiklání k promyté metodě. Ta je sice o něco náročnější a hrozí u ní znehodnocení některých zrn, ale zato dostane z kávových zrn jen to nejlepší. A takový přístup si prémiová káva jako Hawaii Kona určitě zaslouží.
Na jakou chuť se můžete těšit?
Jak jste z předchozích odstavců nejspíše stihli pochopit, havajští pěstitelé věnují své arabice opravdu prvotřídní péči. A jelikož je to káva vskutku raritní a skvělá, musíte si za ni bohužel trochu připlatit. My vám ale můžeme garantovat, že s prvním šálkem kávě odpustíte i vyšší cenu. Ze všeho nejdříve ucítíte lehký závan citrusů, který postupně začne přecházet v hutnější tóny oříšků, medu, čokolády, karamelu i javorového sirupu. Závěr již opět patří jemným dozvukům s tóny čokolády, skořice i kardamonu.
Jak si ji připravit? A jakou doporučujeme vybrat?
Káva z Havaje je naprosto univerzální a ať si ji připravíte jakkoliv, bude chutnat skvěle. Příprava této kávy není nijak složitá. Můžete k ní využít jak pákový kávovar, který skvěle vyzdvihne spíše čokoládové a karamelové tóny, tak filtr, který povzbudí jemnou chuť s tóny citrusů. Ať tak či tak, pokaždé se bude jednat o báječnou kávu, kterou si prostě a jednoduše užijete.
A jakou vybrat? Přece naši úžasnou havajskou arabiku! Kromě toho, že vám můžeme zaručit naprosto skvělou chuť, dáváme taky ruku do ohně za čerstvost. Naši kávu totiž pražíme až co možná nejkratší dobu před odesláním k vám, abyste si ji mohli maximálně užít. A navíc za skvělou cenu. Tak na co ještě čekáte? Od nejlepší kávy v životě vás dělí jen pár kliknutí.