Káva z Hondurasu je jako dělaná pro fajnšmekry. Díky intenzivnímu harmonickému aroma, vyvážené chuti a vysokému obsahu kofeinu v kávě se budete každý den těšit, až si uvaříte další šálek. Kde se ale pěstuje? Jakou má historii a jaký je její detailní chuťový profil? To se dozvíte v našem dnešním článku.
Kde se v Hondurasu vzala káva?
Honduras je aktuálně 7 největším producentem kávy na světě, ale cesta k tomuto umístění nebyla vůbec jednoduchá. Káva se na Hondurasu objevila pravděpodobně již začátkem 19. století, kam byla zavlečena z Karibiku. Rozvoj pěstování kávy ale přišel až po vyhlášení samostatnosti, protože Honduras byl nejprve pod nadvládou Španělů a od roku 1822 byl podroben Mexikem. Výrazný milník představuje zhruba polovina 19. století, kdy tehdejší prezident Don Coronado Chavez podpořil pěstování kávy tím, že pěstitelé nemuseli odvádět daně. Od té doby je kávový průmysl na vzestupu a v sezóně zaměstnává přes milion pracovníků. Důležité je také dodat, že přes 90% kávové produkce Hondurasu představují malí pěstitelé.
Jak se káva pěstuje a zpracovává?
Většina Hondurasu má hornatý charakter s průměrnou nadmořskou výškou okolo 1000 metrů. Právě do nich je situována většina kávového průmyslu a mezi nejtypičtější oblasti produkující kávu patří Agalta, Comayagua, El Paraiso a nebo Montecillo, kde se káva pěstuje i kolem 1600 metrů nad mořem. Mezi nejčastější odrůdy arabiky pěstované v Hondurasu se řadí hlavně ty starší, tedy Bourbon, Typica a Caturra. Podnebné podmínky jsou zde ideální, jelikož má Honduras dostatek vlhkosti a přístup ke dvěma světovým oceánům, kávová zrna jsou velmi kvalitní a pěstitelé je nejčastěji zpracovávají mokrou metodou. Chuť kávy jako takové pak nejlépe vynikne při lehkém (light) pražení.
Jak káva z Hondurasu chutná?
Káva z Hondurasu patří rozhodně k těm nejchutnějším kávám, jaké jsou na trhu k dostání. Už z vůně připraveného šálku poznáte, že káva má lehce nasládlé tóny, jasně je z ní cítit oříšek i čokoláda. Čím vyšší byla nadmořská výška, ze které káva pochází, tím plnější je její tělo, robustnější a intenzivnější chuť i aroma. Stejně tak pomalejší dozrávání umožní lépe rozvinout tóny vanilky a karamelu. Celkově je pro kávu z Hondurasu charakteristická minimální kyselost, ale některé oblasti (Comayagua, El Paraiso) disponují více citrusovou, a tím pádem i lehce kyselejší chutí.
Jakou kávu doporučujeme vybrat?
Arabika z Hondurasu je skvělým chuťovým zážitkem, který obsahuje spoustu kofeinu a ráno vás tedy výborně postaví na nohy. Je ale důležité si uvědomit, že vzhledem k vysokým srážkám a extrémní vlhkosti může chuťový profil po určitém čase vyblednout. Z takového důvodu bych doporučil buď kupovat celá zrna, nebo namletou kávu od dovozců, u kterých budete mít jistotu čerstvosti. Příkladem takové kávy je naše arabika z Hondurasu od Latino Café, kterou pražíme až co možná nejkratší dobu před odesláním. Poslední místo, kde se honduraská káva vyplatí koupit, je nějaký supermarket, kde může stát v regálu i několik měsíců.