Že je Indonésie čtvrtou největší zemí světa, jste dost možná věděli. Věděli jste ale i to, že stejná příčka jí patří i v exportu kávy? Tak například za rok 2017 jí vyprodukovala Indonésie 660 000 tun, což je opravdu neuvěřitelné číslo, které tento stát řadí mezi exportéry jako Vietnam a Kolumbie. Vzhledem k tomu, že majoritní odbytiště ale tvoří Japonsko, Spojené státy, Čína a Singapur, u nás káva z Indonésie není tolik populární. Přesto ale má co nabídnout - a to nejen těm z vás, kteří se nechtějí za žádnou cenu zřeknout mléka v kávě. Proto si ji detailněji představíme v dnešním článku.
Historie kávy v Indonésii
Do Indonésie se káva dostala z Indie, když se tehdejší holandský guvernér rozhodl poslat z indického Malabaru kávová zrna do Jakarty, dnešního hlavního města. K tomuto aktu poprvé došlo v roce 1696, ale jelikož Indonésii zasáhly masivní povodně, vysazení kávy se nepovedlo. Další zrna byla do Jakarty zaslána v roce 1699 a tentokrát se jejich výsadba povedla. K první sklizni došlo v roce 1711 a 1717 již z Jávy do Evropy putovalo prvních 900 kg kávy. Arabice se v tomto podnebí ideálně dařilo až do konce 19. století, kdy kávu masivně napadla kávová rez. Místní obyvatelé se proto rozhodli okolo roku 1900 vysázet velké množství robusty, a tak se stalo, že právě tato odrůda dnes představuje 75% veškerého exportu Indonéské kávy.
Kde se káva v Indonésii pěstuje?
Káva se pěstuje napříč celou Indonésií a některé regiony dělají kávu tak populární, že ji v naší nabídce dokonce najdete samostatně, a proto se na detailní rozbor můžete těšit v samostatném článku. V jednotlivých regionech se liší jak pěstování, tak i zpracování kávy - zatímco v regionech Sulawesi, Flores a Bali se káva zpracovává suchou metodou, pěstitelé ze Sumatry a Papuy preferují mokrou metodu.
Jáva
Jáva je pravděpodobně nejvýraznější kávový region Indonésie - už jen proto, že se zde mimo jiné produkuje také velmi populární cibetková káva. Přestože pro Indonésii jsou spíše malí pěstitelé, Jáva je určitou výjimkou, protože se zde nachází pět obřích pozemků, které zde zůstaly z doby kolonizace. Káva z Jávy je velmi lahodná, má jemnou a vyváženou chuť s jasnými tóny skořice a hřebíčku a skvěle se hodí na přípravu espressa.
Bali
Káva z Bali se vyznačuje svým organickým pěstováním, místní pěstitelé kladou velký důraz na co nejmenší používání chemikálií a káva také často disponuje označením Fair Trade. Díky mokré metodě má káva nasládlou chuť s jasnými citrusovými tóny. Skvělé je, že jí neublíží ani mléko, ani cukr, a tudíž je to ideální volba pro ty z vás, kteří se bez těchto dvou surovin v kávě prostě neobejdou.
Papua
Papua Nová Guinea je sice stát sousedící s Indonésií, ale Papua také označuje nejméně zalidněnou indonéskou provincii. Káva se tam pěstuje v nadmořské výšce mezi 1400 a 2000 metry, což je pro ni ideální. Tento region produkuje velmi jemnou arabiku nasládlé a lehce zemité chuti s tóny čokolády, která se skvěle hodí také pro přípravu ledové kávy. Stejně jako káva z Bali chutná skvěle i po přidání mléka či cukru.
Jakou doporučujeme vybrat?
Pokud máte rádi kávu s mlékem, arabika z Indonésie je to pravé ořechové pro vás. Koupit si ji můžete v našem eshopu, kde budete mít rovněž záruku, že bude naprosto čerstvá. Tuto arabiku značky Latino Café totiž, tak jako všechny ostatní, pražíme až co nejkratší dobu před odesláním a ona si tak zachová všechny své chuťové vlastnosti.