Pokud máte rádi kávu a přemýšlíte nad koupí domácího kávovaru, určitě byste si měli přečíst náš článek o tom, jak vybrat kávovar. Každý přístroj má totiž svá pro a proti, a rozhodně se nedá říct, že jeden druh je nejlepší a bude vyhovovat každému. Velmi specifickým a důležitým rozdílem mezi jednotlivými kávovary je přitom jejich údržba a čištění, na které se podíváme v tomto samostatném článku. Pojďme přitom dodržovat stejnou strukturu jako u výše uvedeného článku a představit si postupně čištění kapslového, automatického i pákového kávovaru.
Kapslový kávovar
Začneme tím nejjednodušším, což je bezpochyby kapslový kávovar. Do něj stačí umístit kapsli, zaklopit páku a stisknutím tlačítka si připravit kávu. Jelikož v základní variantě nemá takový kávovar ani pěnič mléka, je i údržba velmi jednoduchá a jednou za čas stačí provést odvápnění, v rámci kterého použijete buď kapsli, nebo speciální roztok a s jeho pomocí kávovar vyčistíte. Je to tedy rychlé, snadné a nestojí to ani zbytečně mnoho peněz. Na druhou stranu kávové kapsle umí být pořádně drahou záležitostí.
Automatický kávovar
O něco náročnější je pak samozřejmě kávovar automatický, který mnohdy mele celá zrna (takže je vybavený mlýnkem, který bude občas třeba čistit), zároveň je třeba pečovat o trysku na mléko i kávovar jako takový. Na denní bázi musíte samozřejmě vyhazovat použitou mletou kávu a čistit trysku na mléko, občas ale bude třeba i nějakých dalších akcí. Výhodou moderních kávovarů je, že vám na displeji sami ukáží, co právě potřebují. Na druhou stranu některé z nich jsou vybaveny i dalším vybavením, jako je třeba filtr na vodu, který bude opět třeba měnit. Vesměs ke však péče o automatický kávovar intuitivní a s návodem nebo doporučením od prodejce ho zvládnete bez problémů sami ovládat i udržovat. Nehledě na to, že si do něj můžete dát jakoukoliv kávu podle své libosti, například některou z našich čerstvých arabik z celého světa.
Pákový kávovar
Důvodů, proč si koupit pákový kávovar, existuje opravdu mnoho a v první řadě je to proto, že je schopen připravit opravdu úžasnou silnou kávu jako z kavárny. Jestli ale hledáte jediný důvod, proč si ho nekupovat, je to jeho náročná údržba. Jedná se o přístroj složený z mnoha částí a pečovat o něj je tak opravdu složité. Hlavice, sítko, parní tryska, páka i další vybavení musí být totiž čištěno zvlášť a nehledě na to, že u dražších kávovaru mohou jen vybavení určené pro čištění (od různých kartáčků až po speciální chemické čistící prostředky) může přijít na docela dost peněz nad rámec už tak vysoké pořizovací ceny pákového kávovaru. Vše se samozřejmě dá zvládnout, přinejhorším doporučujeme konzultaci s autorizovaným servisem. Je ovšem nutné počítat už při nákupu s tím, že kromě zdlouhavější přípravy kávy budete muset trávit čas i čištěním jako takovým.
Jaký doporučujeme?
Pokud chcete pohodlnou přípravu a jednoduchou údržbu, je skvělou volbou kávovar kapslový. Do něj si ale narozdíl od automatického nebo pákového nemůžete dát jakoukoliv kávu. Pro běžné uživatele, kteří mají rádi dobrou kávu, proto doporučujeme automatický kávovar, do kterého si můžete dát například naši čerstvou kávu z celého světa. Pro majitele kaváren a ty z vás, kteří chtějí každý šálek kávy mít perfektní, mohou být dobrou volbou pákové kávovary. V nich se pak bude skvěle vyjímat třeba naše prémiová arabika.