Jak pražení ovlivňuje chuť kávy

Přípravu své každodenní kávy můžete vychytat do posledních detailů - od perfektní směsi, přes kávovar pro náročné až po stylové servírování. Faktem však zůstává, že jsou věci, které ani zatvrzelý milovník kávy neovlivní. Tím spíš by však o nich měl vědět víc. Jde hlavně o pražení. I z perfektních zrn jde totiž špatným procesem pražení a následným skladováním připravit nepitelnou břečku. Zjistěte, jak stupně pražení ovlivňují chuť kávy, a na co si dát pozor, abyste se při výběru nespálili.

Káva se praží při teplotě kolem 200 stupňů Celsia. Do pražičky se nasype zelená nepražená káva, která je promíchávána v bubnu tak, aby se zrnka opražila rovnoměrně ze všech stran. V průběhu celé této důmyslné chemické reakce se proměňuje obsah látek v kávě, takže na konci je zrno lehčí, ale skoro o třetinu větší. Stupeň pražení závisí na době, kterou káva stráví v pražičce. Na začátku procesu je slyšet praskání podobné tomu, které vzniká při přípravě popcornu.

Chuť kávy se odvíjí od stupně jejího upražení. Se vzrůstajícími stupni z kávy mizí kyselost a naopak stoupá hořkost. Světlé pražení se dnes hojně využívá v trendy kavárnách. Milují ho například Skandinávci či Australané. Laikovi však taková káva může přijít až příliš kyselá. Tmavé pražení dodává kávě hořkou chuť a zemité tóny. Více fanoušků má například v Itálii či Španělsku. Při středním pražení se kyselost a hořkost prolíná a více vynikají vlastnosti jednotlivých odrůd. Na paměti je však potřeba také mít několik dalších faktorů ovlivňujících poměr kyselosti a hořkosti, a to zejména zda jde o arabicu, robustu či směsi, z jakého regionu káva pochází, či dokonce teplota vody, kterou kávu zaléváte.

Dopražením to však nekončí. Kávu je nutné co nejrychleji zchladit, aby nepřišla o své kvality, a pak ji nechat odpočinout. Ze zrnek totiž odcházejí plyny a káva po několik dní po upražení dál pracuje. Proto nabízíme Latino Café ve speciálních obalech, které umožňují únik těchto plynů, zároveň však nedovolí přístupu vzduchu. Od upražení pak káva pomalu ztrácí na svých kvalitách. Při výběru proto sledujte data upražení. Někdy totiž kávy čekají na své majitele i několik měsíců na pultech v obchodech.

Latino Café vám na vaše přání rádi upražíme těsně před dodáním. Stačí si vybrat podle vlastních chuťových preferencí.

 

Zde jsou zástupci různých světadílů:

Káva Ekvádor

Káva Panama

Káva Kuba

Káva Kamerun

Káva Papua New Guinea

Káva Laos

Káva Jamaica Blue Mountain

 

 Pražení kávy_Latino Café