Pokud jste již četli náš článek na téma Proč nepít českého turka, možná víte, že tahle káva vlastně nemá nic společného s originální tureckou kávou, která se připravuje poměrně komplikovaně a za pomoci konvičky zvané džezva. Podobně je tomu ovšem i v případě alžírské kávy, která je u nás v mnoha kavárnách nepostradatelnou součástí nápojového lístku, ovšem s Alžírskem toho má jen pramálo společného. Více vám o této kávě řekneme v tomto článku.
Co je alžírská káva zač?
Ze všeho nejdřív bychom si měli říct, co to alžírská káva vlastně je. Jedná se o nápoj připravovaný v zásadě jen ze tří surovin, a sice z vaječného likéru, kávy a šlehačky. Když si tento nápoj objednáte v kavárně, mnohdy jej dostanete naservírovaný v průhledném šálku, ve kterém dobře vynikne vrstvení jednotlivých ingrediencí na sebe. Zajímavé je, že o alžírské kávě toho příliš mnoho nevíme. Jisté ale je, že nepochází z Alžírska. Mnohem pravděpodobnější je, že vznikla u nás pouhým přidáním vaječného koňaku do již existující vídeňské kávy. Dnes je tahle káva populární téměř po celém světě, přičemž nejčastěji se s ní setkáte pod názvem eggnog coffee. Nutno však podotknout, že se jedná spíše o vánoční specialitu než o nápoj, který by byl vyhledáván po celý rok a který by si lidé objednávali pro zahnání své chuti na kávu.
Příprava alžírské kávy
Alžírská káva se připravuje naprosto jednoduše, je chutná a vzhledem k tomu, že se jednotlivé suroviny krásně prolínají, vypadá vizuálně atraktivně, pokud ji připravíte třeba pro nějakou návštěvu. Základem je použít dostatečně velkou průhlednou tlustostěnnou skleničku, která nepraskne pod teplem horké kávy. Jestli ale takovou skleničku nemáte, můžete použít de facto jakýkoliv šálek na kávu. Na dno připravené sklenice stačí umístit 20 až 40 ml vaječného likéru, a zalít 60 až 120 ml kvalitní silné kávy. Pokud chcete, aby byly jednotlivé suroviny co možná nejlépe odděleny, doporučujeme kávu nalévat pomalu a přes lžičku. Až budete mít kávu v šálku, stačí jen vzít šlehačku a nasprejovat ji na vzniklý kávový nápoj. V některých kavárnách se pak můžete setkat i s tím, že se šlehačka ještě následně ozdobí například skořicí, čokoládovými hoblinkami nebo něčím podobným, ovšem nutnost to rozhodně není.
Jak připravit kávu? A jakou vybrat?
Samotný recept je, jak jste si asi stihli všimnout, velmi jednoduchý. Jedinou potenciálně problematickou částí tak může být příprava kávy, která dost zásadně ovlivní i chuť výsledného nápoje. Standardně bývá doporučováno použít espresso lungo, tedy variantu espressa obsahující obvyklé množství kávy, ale o něco více vody. Problém je, že pro přípravu takové kávy musíte mít pákový nebo automatický kávovar, což samozřejmě není finančně úplně levná záležitost. Naprosto dostačující však naštěstí je buď káva z moka konvičky, nebo i překapávaná káva, pokud si ji připravíte o něco silnější. U nás jsme však velkými fanoušky prvního ze zmíněných způsobů, protože moka konvička je cenově dostupná, dobře skladná a zároveň zvládne připravit silnou a chuťově vyváženou kávu. A když do ní použijete některou z našich čerstvých káv z celého světa, sami uvidíte, že připravená alžírská káva bude chutnat naprosto skvěle.