Ve chvíli, kdy se rtuť na teploměru začne šplhat do závratných výšek, vypařuje se chuť na horké nápoje. Milovníci kofeinu si ale umí poradit, aby nepřišli o svůj oblíbený šálek. Pro ledovou kávu se nemusíte vydávat do kaváren a restaurací. Můžete si ji snadno připravit i doma. Recept na to, jak udělat ledovou kávu, však není jenom jeden. Vyzkoušejte víc možností a vyberte si tu nejlepší variantu podle sebe.
Počkejte si na cold brew
Přípravu kávy jsme si zvykli spojovat s horkou vodou, a tak může mnohé překvapit příprava s vodou studenou. Je však velmi jednoduchá. Stačí zalít mletou kávu příslušným množstvím vody, zakrýt a nechat zhruba 12 hodin odpočívat v lednici. Pak už stačí jenom přefiltrovat. Na internetu najdete konvičky na přípravu tohoto nápoje. Nejjdednodušší je však použít french press - konvičku překryjte například potravinářskou fólií a později vložte sítko a přefiltrujte přes něj. Do výsledného nápoje můžete hodit pár kostek ledu. Oproti klasické přípravě bude jeho chuť pravděpodobně o něco sladší.
Jednoduše ledové espresso
Asi nejjednodušší a nejrychlejší recept začněte chystat tím, že vychladíte skleničku. Na kostky ledu pak nalijte espresso. Pro větší sílu můžete vyzkoušet s dvojitým espressem. Někdo doplňuje ještě kapkou smetany, ale to už záleží jenom na vašich osobních preferencích.
Řecký vynález jménem frappé
Ledové frappé spatřilo světlo světa v roce 1957 v Soluni a stejně jako mnoho revolučních vynálezů byl i tento dílem náhody. Jeho autor měl stánek s nápoji pro děti a odpoledne dostal chuť na kávu - jenomže měl k dispozici jen rozpustná zrnka a žádnou horkou vodu. Pak už stačilo jen trochu důvtipu a slavný nápoj byl na světě. Recept na ledové frappé je opravdu jednoduchý. Do uzavíratelné sklenice s širším hrdlem nebo do šejkru přidejte instantní kávu na jednu porci, dvě lžičky krupicového cukru a zhruba deset lžic studené vody a zhruba minutu pořádně protřepávejte. Vysokou sklenici naplňte do poloviny ledem (pro intenzivnější chuť to mohou být kostky zmražené kávy), nalijte kávovou pěnu a doplňte několika lžícemi mléka. Frappé můžete připravit jednoduše také tak, že rozmixujete instatní kávu se studenou vodou. Před mixováním můžete přidat cukr a mléko.
Italské variace freddo a affogato
Jestli vám instatní káva nejde pod nos, vyzkoušejte caffe freddo. Do tohoto nápoje se používá dvojitá dávka klasického espressa. Kávu rozmixujte s dvěma kostkami ledu. Pokud sladíte, přidejte cukr ještě před mixováním. Obdobně zacházejte s mlékem. Affogato pak představuje přechod mezi kávovým nápojem a dezertem. Jeho výhody jsou jednoduchost, rychlost a příjemné osvěžení. Jak připravit affogato? Nachystejte si kopeček zmrzliny se smetanovým základem - nejlépe vanilkové. Vložte ji do širší vychlazené sklenice a přelijte espressem. Zmrzlina se skvěle snoubí s hořskosladkým espressem a affogato je hotové během chviličky.