Bezkofeinová káva je trendy. Někdo klasickou arabiku nemůže proto, že po ní má potíže s trávením, někdo jiný pije rád kávu až večer a bojí se, že by po ní neusnul. Řešením je ale vždycky bezkofeinová káva, která skvěle chutná, úžasně voní a jak název napovídá, neobsahuje kofein. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, jak se dělá bezkofeinová káva? A jestli náhodou není škodlivá? O tom všem bude náš dnešní článek.
Jak se vyrábí bezkofeinová káva?
Výroba bezkofeinové kávy je poměrně jednoduchá. Zelená kávová zrna se nejdříve namočí do vody. Jelikož je kofein rozpustný ve vodě, část kofeinu se již při tomto kroku odplaví. Protože je ale žádoucí, aby kofeinu zbylo jen stopové množství, vystaví se následně zrna působení některým chemikáliím - často se používá třeba ethylacetát a methylenchlorid. Aby tyto látky neovlivňovali negativně chuť kávy, zrna projdou ještě jednou důkladným promytím, následně se usuší a upraží jako klasická káva.
Kromě toho existuje ještě jeden proces, který chemikálie vůbec nevyužívá. Je ale velmi drahý a v praxi se s ním setkáte jenom u prémiových káv, které stojí dost peněz. Tento proces se označuje jako Swiss Water Process a spočívá v tom, že se zrna vystavují působení horké páry a aktivního uhlí.
Je to zdravé?
Leckoho z vás může napadnout, zda je působení chemikálií vlastně zdravé. Můžete ale zůstat naprosto klidní. I když ethylacetát i methylenchlorid jsou velmi škodlivé, v kávě se to nijak neprojeví. Dokonce i oficiální státní instituce jako americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv ujistil, že bezkofeinová káva využívající tyto chemikálie nemá žádný negativní vliv na zdraví konzumentů.
Bezkofeinová káva se tak dá označit za bezpečnou. A dokonce odborné poznatky naznačují i to, že si zachovává naprostou většinu pozitiv, které jsou spojené s pitím klasické kávy. Nemusíte se tak bát, že byste byli při pití bezkofeinové kávy o něco ochuzeni. Kromě kofeinu samozřejmě.
Jakou kávu byste měli vybrat?
Zatímco ještě před pár lety jste měli velmi omezené možnosti, dnes je nabídka opravdu široká. Takzvaný decaf si můžete dopřát v kavárnách, koupit jej v supermarketech a nebo sáhnout po specializovaných obchodem. Když teď ale víte, jak se dělá bezkofeinová káva, mělo by vám být jasné, že čím levnější káva bude, tím levnější výrobní proces na ni bude použit.
U nás v eshopu seženete výběrovou bezkofeinovou arabiku z Kolumbie, za kterou bychom sami dali ruku do ohně. Její chuť je plná, vyvážená a k nerozeznání od klasické kávy. Jakmile ji jednou ochutnáte, uvidíte, že už nebudete chtít jinou. Co víc si přát?
Líbil se vám náš dnešní článek? Tak ještě neodcházejte a podívejte se na některé z našich dalších blogových příspěvků, které pro vás s láskou ke kávě tvoříme:
- Hledáte firemní dárek? Naše čerstvá káva zafunguje skvěle!
- Víte, kolik má vaše oblíbená káva kofeinu?
- Uganda: Káva s nádechem hořké čokolády