Na rozpustnou kávu nedá mnoho z nás dopustit. A co si budeme vykládat, když ráno vstanete o něco později a trošku nestíháte, není nic jednoduššího, než si jen zalít kávu vodou a vypít. I když tím mnoho zkušených baristů může pohrdat, rozpustná káva má své výhody. Víte ale, jak se instantní káva vyrábí? A je vlastně zdraví prospěšná? Na to se podíváme v dnešním článku.
Jak se vyrábí instantní káva?
Když se nad tím zamyslíte, instantní káva je tak trochu zvláštní. Jak je možné, že se kávová zrna rozpustí? Výrobní proces je ale nesmírně jednoduchý. Kávová zrna se nechají louhovat ve vodě a vznikne tak velmi silný extrakt. Ten se nejdříve zahřeje na teplotu kolem 100°C a poté se prudce zchladí až na nulu. Tento krok se vám může zdát jako zbytečný, ale paradoxně je nesmírně důležitý pro budoucí chuť kávy. Pak už přichází na řadu sušení zmrzlého kávového extraktu. To je možné provést dvěma způsoby:
- Mražením - tento proces je nákladnější a logisticky i časově náročnější. Zjednodušeně řečeno spočívá v tom, že se kávový extrakt hluboce zmrazí až na
- 45°C a zmražené krystaly se namelou na malé granulky. Pak se teplota začne lehce zvyšovat a dojde k sublimaci zmrzlého ledu. Zůstanou tak jen zcela bezvodé a rozpustné granule, které vydrží opravdu dlouho.
- Sprejováním - tento proces volí většina výrobců, protože je mnohem jednodušší. Kávový extrakt se po kapkách vystavuje působení horkého vzduchu, který se postará o odpaření vody z extraktu. Tím se kávové granule opět zbaví vody a zůstane jen čistá instantní káva. Vzhledem k vyšším teplotám ale může dojít k narušení některých chuťových vlastností nápoje.
Je instantní káva zdravá?
Vzhledem k tomu, že instantní káva je jaksi rozpustná, mnoho lidí pojalo podezření, že s ní není něco v pořádku. To ale není vůbec pravda, téměř všichni odborníci došli svými výzkumy k tomu, že rozpustná káva sdílí majoritní většinu antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek s kávou zrnkovou a není v nich téměř žádný rozdíl. Jediným negativem může být obsah akrylamidu, který je sice toxicky, ale v kávě je zastoupený jen ve velmi malém a zdraví neškodném množství. Obsahuje ho jak káva zrnková, tak ta instantní a vzniká v ní jako důsledek pražení, tudíž se jej nikdy úplně nezbavíte. Možným řešením by byla leda tak zelená káva.
Jak vybrat instantní kávu?
Leckdo si myslí, že instantní káva je chuťově nevýrazná, vůbec nevoní a ve skutečnosti není žádný důvod ji pít. To ale není pravda a tito lidé to tvrdí jen proto, že nikdy nepili naši skvělou instantní arabiku Latino Cafe. Ta voní i chutná jako opravdová zrnková káva a jakmile ji vyzkoušíte, nedáte na ni dopustit. Rozhodně ji ale nezalévejte vroucí vodou, tím byste veškeré chuťové vlastnosti mohli zničit. Raději použijte chvíli odstátou vodu s teplotou maximálně 90°C. Pokud jsme vás stále nepřesvědčili o tom, že instantní káva může být dobrou volbou, prozkoumejte naši nabídku a vyberte si třeba zrnkovou kávu, aromatizovanou kávu nebo prémiovou arabiku.
No a to by od nás bylo pro tentokrát všechno! Jestli se vám naše tvorba líbí, budeme moc rádi, když nás doporučíte svým přátelům, nebo si přečtete některý z našich dalších příspěvků: