Na kávě je nejhezčí její rozmanitost. Můžete ji připravovat tradičními a zdlouhavými postupy, ale stejně tak ji jen třeba přefiltrovat. Můžete si míchat své vlastní směsi, ale s klidem lze použít i jednodruhovou arabiku. Dá se pít samotná, ale přidáním mléka či cukru nic nezkazíte. Zkrátka a dobře si s ní můžete vyhrát tak, jak máte zrovna chuť. A french press je v přípravě kávy skvělým kompromisem, díky němuž je káva intenzivní, chutná, ale zároveň připravená během pár vteřin.
Víte, co je to french press?
French press je nástroj nesmírně jednoduchý a kdo ho někdy viděl, ten dobře ví, jak ho ovládat. Má totiž jen a pouze dva díly – zaprvé je to skleněná konvice, ve které se mísí káva s vodou a za druhé je to kovově/plastový píst, jehož stlačením oddělíte připravenou kávu od kávové sedliny. Dnes samozřejmě existují na trhu desítky různých modelů a variant, z nichž každý je jiný. Do nových bytů můžete zvolit všelijaké designově vyladěné kousky, ty obyčejné seženete častokrát i v supermarketu. Cenově pak můžete počítat s dvěma stovkami korun za základní modely až po několik tisíc za raritní či netypické french pressy.
Kde se french press vzal?
V případě french pressu je nesmírně zajímavá i jeho historie – byť je poněkud stručná. Tento nástroj se poprvé objevil v 18. století ve Francii, podle čehož byl také pojmenován (french=francouzský). A ačkoliv tam byl poměrně populární, postupem času se na něj tak nějak pozapomnělo a pak se zčistajasna objevil v evropské domovině veškeré kávy – v Itálii. Ačkoliv jej evidentně nevymysleli, právě tam si ho nechali v průběhu 20. století patentovat a dodnes tam některé přístroje vyrábí.
Příprava kávy ve french pressu je nesmírně jednoduchá
Připravit si kávu ve french pressu je opravdu nesmírně snadné a konvička je navíc snadno omyvatelná, takže nemusíte ztrácet čas. Stejně tak ani není třeba dokupovat nějaké náhradní díly a když se o vybavení pečlivě staráte, vydrží vám několik let.
Základem pro french press přípravu kávy je mít kvalitní nahrubo namletou arabiku. Na každých 100 ml vody je pak dobré použít jednu lžičku takové arabiky. Potřebné množství kávy tedy vsypte do skleněné konvice, zalejte troškou vody o teplotě 90°C. Řádně vše promíchejte, aby z čerstvě pražené kávy mohl odejít CO2 a poté dolijte zbytkem vody. Nechejte dvě až tři minuty louhovat a pak stlačte píst, kterým kávu přefiltrujete. Teď už ji stačí jen nalít do hrnečku a bez starostí si užívat skvělou kávu.
Jakou kávu pro french press vybrat?
Při výběru vhodné kávy do french pressu nejste nijak limitování a můžete se rozhodnout naprosto podle svých preferencí. Jediným kritériem, které doporučujeme dodržet, je aby káva byla čerstvá, protože jedině tak může její chuť vyniknout na maximum. A přesně to vám můžeme zaručit u naší arabiky. Z našich vlastních zkušeností doporučujeme do french pressu zvolit buď meruňkově-čokoládový brazilský Santos nebo třeba čokoládově-karamelovou arabiku z Guatemaly.
Líbil se vám náš dnešní článek? Tak to ještě neodcházejte a prozkoumejte některé další články, které pro vás s láskou ke kávě píšeme.