Pro země rovníkové Afriky je charakteristickým znakem vysoký počet lidí pracujících v zemědělství. V případě Kamerunu je to dokonce až 70% a vzhledem k tomu, že politický vývoj této země byl, narozdíl od mnoha sousedních států, velmi stabilní, mohli se obyvatelé zemědělství věnovat naplno. A když mluvíme o zemědělství, jedním z nejdůležitějších vývozních artiklů je právě káva, v jejímž exportu patřil Kamerun svého času dokonce mezi světovou špičku. Pojďme si tedy v dnešním článku představit kávu z Kamerunu, kterou ocení obzvláště milovníci espressa.
O pěstování kávy se v Kamerunu zasloužili Němci
Historie pěstování kávy v Kamerunu začala zhruba kolem roku 1884, když tato země byla německou kolonií. A právě Němci se o pěstování kávy zasloužili zcela zásadně, protože se rozhodli ji na zkoušku vysadit v zahradách v okolí měst Dschang, Ebolowa a Nkongsamba, z nichž se později káva rozšířila i do dalších regionů. Okolo roku 1927 se kávová zrna začala vysazovat i na východě státu, kde se dnes pěstuje především arabika, zatímco zbytek státu preferuje robustu. Problém je totiž v tom, že arabika je v Kamerunu náchylnější na nejrůznější fungicidní onemocnění i rez, a proto se pěstuje pouze ve dvou kultivarech - Jáva a Jamajka. A je to právě první ze zmíněných, která je proti tamním chorobám velmi odolná. Vyjádřeno v číslech produkuje v posledních letech Kamerun okolo 25 000 tun arabiky a 100 000 tun robusty, což mu v roce 2014 vyneslo 31. místo v žebříčku největších kávových producentů.
Na jakou chuť se můžete těšit?
Zatímco robusta produkovaná v Kamerunu se příliš vysokou kvalitou pyšnit nemůže, jejich arabika patří k nejlepším světovým kávám. Může se pochlubit velmi silnou chutí, poměrně vysokým obsahem kofeinu v kávě a opravdu výrazným aroma, pro které bývá velmi často používána pro přípravu espressa. Káva je vyvážená a působí harmonicky, má plnou chuť a intenzivní čokoládové tóny jsou patrné jak z vůně, tak ze samotné chuti této kávy. Za tuto chuť je zodpovědná kombinace vulkanické půdy, vysokého množství srážek a vyšší nadmořská výška.
Jakou kávu doporučujeme vybrat?
Rádi si připravujete silné espresso a používáte k tomu například moka konvičku? Lepší kávu byste hledali jen horko těžko. V našem eshopu najdete kvalitní arabiku z Kamerunu značky Latino Café a vybírat si můžete hned z několika variant - mletou kávu máme ve 100g nebo 200g sáčcích, zrnkovou pak ve variantách od 100 do 1 000 gramů. A nejlepší na tom je, že kávu pražíme až těsně před odesláním k vám a vy se tak můžete spolehnout, že u ní zůstanou zachovány všechny chuťové vlastnosti. Jestli patříte mezi kávové gurmány, určitě je lepší možností si koupit třeba některý z našich ručních mlýnků na kávu a připravovat si kávu vždy čerstvě namletou. V případě, že ráno pravidelně nestíháte a chcete si připravit kávu již namletou, možná vám přijdou vhod také spony na sáčky a nebo káva z Kamerunu v dóze, aby chuť i aroma kávy vydrželo co nejdéle.