Ačkoliv káva je podle mnoha vědeckých studií v rozumném množství skutečně zdravý nápoj, lidé s vysokým cholesterolem by měli být s jeho konzumací mnohdy opatrnější. Mnoho z nich si totiž samozřejmě hlídá skladbu jídelníčku, ovšem i na první pohled nenápadný nápoj jako káva může s cholesterolem podle moderních výzkumů souviset. Více vám o tom řekneme v tomto článku.
Jak souvisí káva a cholesterol?
Hned na úvod je dobré podotknout, že mnoho populárních magazínů často v honbě za senzací negativní účinky kávy trochu zveličuje. Cholesterol je obvykle obsažený v živočišných produktech a káva jako taková jej tedy neobsahuje. Obsahuje ale substance zvané cafestol a kahweol, přičemž právě u nich některé odborné výzkumy poukazují na možné zvýšení cholesterolu. Pro úplnost se však hodí dodat, že výsledky dosud provedených výzkumů jsou různorodé a na nějaké relevantní závěry si tak pravděpodobně budeme muset ještě chvíli počkat. Přesto to vypadá, že mezi kávou a cholesterolem nějaký vztah existuje a mezi determinanty ovlivňující účinek kávy na cholesterol může patřit samozřejmě množství vypité kávy, ale také pohlaví konzumentů a dokonce i způsob přípravy, čemuž se budeme věnovat i v následujících odstavcích.
Jaká káva je nejlepší?
Jak jsme již částečně předeslali v předchozím odstavci, to, do jaké míry může pití kávy ovlivňovat hladinu cholesterolu, závisí mimo jiné také na způsobu přípravy kávy. Provedené studie přitom ukazují, že nejhorší je pro hladinu cholesterolu třeba turecká káva a jiné typy kávy, při kterých se nevyužívá žádného filtru pro odstranění kávové sedliny od výsledného nápoje. O něco lépe je na tom klasické espresso a instantní káva a vůbec nejlepší je káva filtrovaná, na což poukazuje i řada odborných webů. Pokud tedy víte, že s cholesterolem máte problémy, určitě není od věci si kávu připravovat raději pomocí některé z filtrovaných metod. Skvělým řešením může být třeba aeropress, chemex nebo dripper, které všechny využívají filtr a přitom velmi jednoduše připraví opravdu kvalitní kávu.
Pozor na aditiva
Pokud máte vyšší cholesterol, rozhodně je na místě také hlídat, jaká aditiva do kávy přidáváte. Rozhodně není dobrý nápad používat do každého šálku velké množství tučné smetany, cukru nebo jiných sladidel a dokonce v takovém případě nedoporučujeme zkoušet ani poměrně populární bulletproof coffee, tedy kávu s máslem. Zároveň je dobré mít na paměti, že káva má řadu pozitivních vlastností, mimo jiné třeba může být jednou z prevencí vzniku cukrovky, Parkinsonovy choroby a dalších onemocnění. Rozhodně ji tedy nemusíte považovat za něco škodlivého a v případě, že máte lehce zvýšený cholesterol, pouze stačí pozměnit způsob přípravy kávy. Zároveň však doporučujeme konzultovat konzumaci kávy s vaším lékařem a nepít jí příliš mnoho.
V případě, že máte lehce zvýšený cholesterol a rádi byste negativní vliv kávy na cholesterol minimalizovali, máte dvě řešení. Prvním je instantní káva, kterou sice většina kávových odborníků příliš nevychvaluje, ale když vyzkoušíte třeba naši instantní kávu Latino Café, uvidíte, že chuťově může i instantní káva být výborná. Druhým řešením pak je pít klasickou kávu, třeba některou z našich čerstvých káv z celého světa, ale pouze si ji připravovat pomocí některé z výše uvedených metod využívajících filtr.