Pojmy jako klimatická změna nebo dokonce klimatická krize na nás v posledních letech vyskakují z novinových článků, televizních reportáží i nejrůznějších reklam. A ačkoliv pohledy některých odborníků na možné příčiny a důsledky tohoto jevu se lehce rozchází, jasné je, že se jedná o problém, který se dotýká snad nás všech. Mimo jiné ale měnící se klima ohrožuje také kávu coby oblíbený nápoj mnoha z nás. Proč je změna klimatu problém? A jak to za pár let může v kávovém průmyslu vypadat? Na to se zaměříme v rámci tohoto článku.
Jak se pěstuje kávovník?
Pokud naše články čtete pravidelně, dost možná víte, že kávovníky se pěstují mezi obratníky Raka a Kozoroha. Právě tato oblast totiž poskytuje všechno, co poměrně citlivé kávovníky k úspěšnému růstu potřebují – dostatek tepla bez jakýchkoliv výraznějších výkyvů, pravidelné sluneční záření i optimální množství srážek. No a samozřejmě také půdu bohatou na živiny, což je ostatně důvod, proč se káva mnohdy pěstuje také v blízkosti sopek. Hodí se také podotknout, že arabika je na pěstování o něco náročnější, ale odměnou za to je lepší chuť. Robusta naproti tomu snese nižší nadmořskou výšku i vyšší teploty, ale chuťově není tak různorodá. Více jsme se však rozdílům mezi arabikou a robustou věnovali v samostatném článku.
Co s kávou bude?
Předpovídat budoucnost samozřejmě nezvládne asi nikdo. Pokud se však podíváme na odborné vědecké výzkumy, zjistíme, že některé analýzy vypadají doslova katastroficky. Například se v nich mluví o tom, že až 60 % volně rostoucích kávovníků je ohroženo vyhynutím v blízké budoucnosti. Tento úbytek by samozřejmě mohl vést k tomu, že jednak se propadne produkce kávy (výběrové, i komoditní), ale jednak také dost radikálně porostou ceny kávových zrn.
Zároveň se ale může dost zásadně změnit struktura zemí, které kávu produkují, což samozřejmě není jen tak. Stávající producenti totiž mají vybudovanou infrastrukturu, mají zajeté postupy a káva je samozřejmě zdrojem obživy pro nespočet domácností v těchto zemích. Pokud by se proto z tzv. kávového pásu měla produkce posunout i do jiných zemí, samozřejmě by bylo nesmírně náročné vybudovat stejnou infrastrukturu a zapojit nové pěstitele do tohoto procesu.
Je to skutečně tak černé?
Na druhou stranu se však hodí podotknout, že nemá smysl na budoucnost kávy koukat v tuto chvíli tak negativně, protože stát se může celá řada věcí. Již dnes existuje řada kultivarů, které jsou například vůči teplotním změnám odolnější než původní variety, a proto je dost dobře možné, že se povede měnícímu klimatu z části přizpůsobit. Nehledě na to, že v posledních letech je poměrně velkým trendem také výběrová robusta, kdy si pěstitelé dávají záležet i na této aktuálně ne tak populární kávě, aby ji dovedli k chuťové dokonalosti a přitom využívali jejích výhod jako je vyšší rezistence vůči škůdcům. Je proto možné, že kávová budoucnost bude o něco více záležet na robustě, ale není možné to aktuálně spolehlivě odhadnout.
Dopřejte si dobrou kávu
I když nevíme, jak bude kávový průmysl vypadat za několik let, buďme rádi, že aktuálně máme k dispozici všechny ty skvělé druhy kávy. A pokud jste z toho všeho čtení dostali stejně jako my chuť na kávu, neváhejte si vybrat některou z našich skvělých čerstvých káv z celého světa.