Pokud naše články čtete pravidelně, jistě víte, že velmi často v souvislosti s některými typy káv zmiňujeme, že kávovníky rostou v sopečné půdě. Typicky se může jednat třeba o vynikající americkou Hawaii Kona, unikátní arabiku z Laosu nebo třeba chuťově vyváženou kávu z Galapág. Jenže proč je vlastně sopečná půda tak populární? A co to pro kávové třešně vlastně znamená? Na to se zaměříme v rámci tohoto článku.
Proč je sopečná půda tak dobrá?
Sopečná půda má obecně vzato obrovské množství benefitů, které souvisí s tím, že se jedná o mladou půdu bohatou na celou řadu nejrůznějších minerálů, zejména pak hořčíku, draslíku, fosforu, síry nebo třeba železa. Nejúrodnější přitom sopečná půda bývá zpravidla roky následující po erupci, protože popel, který již existující půdu pokryje, slouží jako skvělé hnojivo. Právě proto se v blízkosti sopek pěstuje celá řada plodin, velmi vhodné je sopečné podloží například pro brambory, mrkve, cibule i nejrůznější kořenovou zeleninu. Kromě toho však sopečné podloží bývá hojně vyhledáváno i pěstiteli kávy, které se zde taktéž velmi daří.
Jaké další benefity to přináší?
V případě kávy ovšem nehraje roli pouze půda bohatá na minerály. Neméně důležitý je totiž rovněž i fakt, že sopky jsou mnohdy situovány ve vyšších nadmořských výškách, což je pro pěstování kávovníků také velmi žádoucí. Zjednodušeně řečeno platí, že čím výše se kávovníky pěstují, tím nižší je okolní teplota a tím pomaleji zrna dozrávají. Díky tomu pak mají více času na to, aby se v nich lépe uvolnili nejrůznější chuťové nuance a vy jste z nich pak při přípravě vaší oblíbené kávy získali maximum.
Není to nebezpečné?
Na druhou stranu je nutné narovinu přiznat, že život v okolí velkých sopek, stejně tak jako samotné pěstování kávy v takových místech, může být velmi nebezpečný. Například v populární kávové oblasti Huila v Kolumbii se v roce 2008 probudila k životu sopka zvaná Nevado del Huila. Stalo se tak po téměř pěti stech letech nečinnosti a při její erupci přišlo o život hned 6 lidí, přičemž více než 800 rodin bylo v souvislosti s tímto incidentem nuceno se přestěhovat. Navzdory tomuto nebezpečí jsou však okolí sopek pro mnoho lidí domovem, kde žijí a pracují po celé generace, a tak z těchto lokalit nechtějí odcházet, dokud to není vyloženě nutné.
Vyplatí se vyzkoušel kávu z těchto oblastí?
Ve výsledném chuťovém profilu každé kávy hraje roli celá řada faktorů, přičemž kvalita půdy je jen jednou z mnoha proměnných. Přesto však mnoho odborníků zastává názor, že káva pocházející ze sopečné půdy nabízí velmi rozmanitý chuťový profil, který mnohdy disponuje intenzivními nuancemi například cukrové třtiny, čokolády či karamelu a obecně je pro ni charakteristická jen minimální acidita. Pokud by vás lákalo takovou kávu vyzkoušet, na výběr máte z nepřeberného množství možností v rámci naší nabídky čerstvých arabik. Jestli máte rádi opravdu exkluzivní kávu, doporučovali bychom vyzkoušet třeba již zmiňovanou havajskou arabiku, která se dováží ze Spojených států a kterou pražíme až v naší holešovické pražírně, abychom byli schopni zaručit maximální možnou čerstvost. Skvělou kávou je pak ale také arabika z Laosu, přičemž arabika pěstovaná v okolí Bolavenské plošiny pochází rovněž ze sopečného podloží.