Ačkoliv to na první pohled nemusí být zcela zřejmé, člověk vesměs každým svým rozhodnutím nějakým způsobem interaguje s životním prostředím. A i takové věci jako nákup kávy přírodu chtě nechtě do určité míry ovlivňují. Víte, jaký vliv má káva na životní prostředí a co můžete jako běžní konzumenti dělat, abyste svůj negativní vliv na přírodu kompenzovali? Na to se podíváme v tomto článku.
Jak to celé začalo?
Pro začátek by určitě bylo dobré podotknout, že popularita kávy samozřejmě neexistovala odjakživa a tak ještě před nějakým časem byla pouze přirozenou součástí jinak velmi diverzifikovaného ekosystému tropických a subtropických lesů. Jelikož se ale celosvětová poptávka po tomto stimulačním nápoji začala s postupem času radikálně zvyšovat, musely ostatní rostliny ustoupit nové vynikajícím kávovým plantážím. A s diverzitou v rostlinách samozřejmě zmizelo i mnoho hmyzu a dalších živočichů. Tento krok byl zcela přirozený a export kávy je dnes nesmírně důležitou součástí národních ekonomik pro řadu zemí v tzv. kávovém pásu. Na druhou stranu je tak důležité si položit otázku, jak by případné dlouhodobé snížení poptávky po kávě na tamní ekonomiky zapůsobilo. Pravděpodobně by vedlo spíše k devastaci ekonomiky než k nějakému obnovení biodiverzity.
Chodíte na kávu do kavárny?
Jedna věc je samozřejmě to, že se v důsledku výrazné poptávky po kávě změnila biodiverzita tamních lesů. Druhou věcí, která se ale mnohem výrazněji týká každého z nás, je to, jak si dáváme kávu. Zátěž pro životní prostředí totiž představují i jednorázové kelímky, do kterých je káva mnohdy servírována a které kvůli obsahu některých specifických látek nemohou být příliš dobře recyklovány. Stejně tak nejsou pro životní prostředí prospěšná ani brčka nebo tzv. rukávky (sleeves) určené k tomu, aby kelímek s kávou nepálil v ruce.
Jak být co nejšetrnější?
Pokud chcete být co možná nejšetrnější k přírodě při přípravě kávy, určitě doporučujeme se vyhnout jednorázovým plastům. Zajímavým zjištěním je totiž třeba informace, že jen Starbucks použil za rok 2017 přes 4 miliardy jednorázových kelímků a když si pořídíte například znovupoužitelný kelímek, při pravidelném pití kávy budete k přírodě o něco šetrnější. Navíc v některých typech kaváren dostanete i slevu na každý kávový nápoj, když si přinesete svůj kelímek. Vzhledem k tomu, že krávy jsou obrovským producentem metanu, je samozřejmě šetrnější pít kávu pouze černou a co do spotřeby energie vychází nejlépe například cold brew.
Obrovským trendem, který může být pro životní prostředí také částečně problematický, jsou hliníkové kapsle do kapslových kávovarů. Výrobci argumentují tím, že udržují kávu lépe čerstvou a dobře vedou teplo, ale jejich recyklace je vzhledem k obsahu zmíněného hliníku poměrně problematická. Naštěstí již dnes řada výrobců nabízí plastové kapsle, někde se dokonce můžete setkat i s kompostovatelnými, které se během několika dnů dokáží zcela rozložit. Ti, kteří stále ještě nabízí kapsle hliníkové, zároveň někdy umožňují vracení použitých kapslí, což je samozřejmě šetrnější, než když je každý den vyhazujete.
Dopřejte si kávu doma
Pokud se chcete vyhnout používání jednorázových kelímků, ale také nutnosti cestovat do kavárny, udělejte si čas od času kávu také v pohodlí domova. Díky naší skvělé arabice z celého světa dost možná ani nepoznáte oproti kávě z kavárny žádný rozdíl a ještě k tomu ušetříte pár korun.