Káva patří mezi celosvětově nejpopulárnější nápoje a když se řekne káva, snad každému by se mělo dříve nebo později vybavit espresso. Ačkoliv většina lidí si pod tímto názvem představí silnou kávu o velmi malém objemu, espresso je základem obrovského množství kávových nápojů, včetně třeba velmi populárního cappuccina nebo latté. Právě kvůli popularitě espressa a všech nápojů z něho vycházejících bychom si měli tento nápoj představit i v samostatném článku.
Co je to espresso?
Na úvod se rozhodně hodí nějaké obecné představení této kávy. Mnoho z vás jistě ví, že espresso je co do objemu malá káva, která se ale vyznačuje silnou a intenzivní chutí, pro kterou ji někteří milují a jiní nesnáší. Měli byste ale vědět, že espresso má přesně definovaný postup přípravy a na jeho výrobu se hodí použít 7 až 9 gramů kávy, méně než 30 ml vody o teplotě lehce nižší než 90 stupňů Celsia a tlak vody odpovídající asi 9 barům. V základní variantě je espresso připravováno bez mléka, ovšem v kavárnách mnohdy mléko dostanete separátně, abyste si ho do kávy mohli v případě zájmu sami dolít v požadovaném množství. Kromě klasického espressa, někdy zvaného také espresso solo, si můžete v kavárně objednat třeba espresso lungo obsahující více vody, nebo doppio s dvojitým množstvím kávy i vody – více se o jednotlivých variantách espressa můžete dočíst v našem samostatném článku.
Historie espressa
Kromě přípravy espressa bychom se měli v tomto článku rozhodně podívat i na historii tohoto slavného nápoje. Jak asi tušíte, espresso vzniklo v Itálii, konkrétně v Benátkách, kdy začátkem 20. století jistý majitel kavárny chtěl přijít na způsob, jak kávu připravit rychleji, aby mohl kávu zákazníkům servírovat bez zbytečného čekání. Zkrátil dobu extrakce a zvýšil tlak vody. Toho se později chytil Desidero Pavoni, který si nechal patentovat přístroj na výrobu espressa. Je ovšem nutno podotknout, že tehdejší kávovar byl schopen vyvinout tlak mezi 1 a 2 bary, a tudíž byl poměrně zaostalý oproti aktuálně používaným kávovarům. Pro zajímavost se však hodí dodat, že kávovar, který byl schopen vyvinout dodnes používaný tlak mezi 8 a 10 bary, byl představen v roce 1938, což je relativně dávno.
Kde se vzal název?
Ačkoliv historie espressa je poměrně známá, samotný název už tak jasný původ nemá. Jedna z teorií pracuje s tím, že se jednalo o kávu připravenou doopravdy expresně. Kávovar, který zmiňovaný Pavoni představil, byl údajně schopen připravit až 1000 šálků espressa za hodinu, což je opravdu neskutečné číslo. Jiná teorie však mluví o původu ve slově allespresso, což by pravděpodobně odkazovalo k tomu, že tahle káva byla servírována až na přání konkrétního zákazníka. Těžko však říct, která z teorií je správná.
Na espresso je potřeba správná káva
Pokud si chcete připravit kvalitní espresso, je určitě na místě vybrat kvalitní kávu, protože vzhledem k absenci velkého množství mléka chuť kávy bude opravdu vynikat. My proto doporučujeme pečlivě vybrat některou z našich čerstvých káv z celého světa, kde najdete několik desítek kvalitních arabik. Vynikající je třeba naše arabika z Etiopie, která má opravdu unikátní chuťový profil.