Ačkoliv pro nás Evropany představuje Haiti tak trochu ráj na zemi, realita je někde jinde. Téměř 80% obyvatelstva žije pod hranicí chudoby, naprostá většina z nich disponuje méně než dvěma dolary na den. Přestože dvě třetiny obyvatel pracují v zemědělství, představuje tento sektor pouhopouhých 30% HDP. A nejvýznamnější vývozní artikl? Pokud hádáte kávu (spolu s mangem), máte absolutní pravdu. A právě první zmíněné odpovědi se budeme v dnešním článku detailněji věnovat.
Káva alespoň mírně rozvíjí tamní ekonomiku
Káva se na Haiti objevila poprvé v roce 1715 a většina historiků se shoduje, že za jejím rozvojem stojí francouzský úředník Gabriel de Clieu, který dovezl kávu na Martinik a z něj byla poté převezena i na Haiti. Vzhledem k ideálním podmínkám netrvalo dlouho a Haiti se stala jedním z předních světových exportérů (v ostatních zemích se začala káva produkovat až později). Problém byl v tom, že na plantážích pracovali primárně otroci, kteří je po získání svobody na přelomu 18. a 19. století začali ničit a zapalovat. Od té doby je ale kávový průmysl na vzestupu, poptávka je po kávě z Haiti velká jak v Evropě, tak v Asii i Americe a nejen díky tomu se může ekonomika této malé a chudé země alespoň trochu rozvíjet.
V jakých podmínkách se káva na Haiti pěstuje?
Důvod, proč ani zemědělství není na Haiti tak rozvinuté, spočívá právě v krajině. Jedná se totiž o ten nejvíce hornatý stát z celého Karibiku, přičemž až 65% této země tvoří kopce a hory. A i když to znemožňuje pěstování většiny ostatních plodin, pro kávu je to ideální. Káva se zde navíc pěstuje bez jakýchkoliv chemikálií, hnojiv či insekticidů. I kdyby je domorodí pěstitelé chtěli používat, nemají na to finanční prostředky. Ze stejného důvodu se používá i suchá metoda. Klimatické podmínky jsou na Haiti dobré a sušení tím pádem nic nebrání. Pouze někteří velkopěstitelé si mohou dovolit používat i mokrou metodu, ale i ti ji většinou aplikují pouze na část úrody.
Jaký je chuťový profil kávy z Haiti?
Kdybych měl použít jen a pouze jedno slovo, bylo by to “jemný.” Káva z Haiti totiž disponuje naprosto vyváženou a jemnou chutí, ve které jsou jasně znatelné tóny kakaa a medu. Aroma je rovněž velmi intenzivně kakaové a když se k tomu přidají lehce nasládlé tóny s téměř nulovou kyselostí, jedna z nejlepších světových káv je na světě. Za několik posledních století se navíc proces pěstování této kávy vůbec nezměnil, tudíž se můžete spolehnout, že váš šálek chutná přesně tak, jak by chutnal třeba před třemi stovkami let.
Jakou doporučujeme vybrat?
Káva z Haiti je úžasná a organická káva, jejíž výborný chuťový profil se nijak radikálně neprojevuje na její ceně. Jestli hledáte arabiku, na kterou se budete moci každé ráno těšit, je tou nejlepší volbou. V našem eshopu si můžete vybrat kávu z Haiti, arabiku značky Latino Café. Tu pro vás pražíme až co nejkratší dobu před odesláním, aby si zachovala čerstvost i všechny své chuťové vlastnosti.