Káva patří mezi nejkonzumovanější nápoje na planetě. A ať už pijete klasické espresso, filtr nebo třeba českého turka, kterému jsme se věnovali v samostatném článku, pokaždé po přípravě kávy zůstávají již vylouhovaná mletá kávová zrna. Lógr, odborně označovaný jako kávová sedlina, ale rozhodně nemusí končit v koši. Naopak může mít celou řadu využití, čehož jsme se rovněž dotkli v jednom z našich předchozích příspěvků. Pokud máte zahradu, můžete lógr použít i tam. Pojďme se na to podívat o něco detailněji.
Proč použít kávovou sedlinu na zahradě?
Jistě vám nemusíme zdlouhavě vysvětlovat, že příprava kávy spočívá zjednodušeně řečeno v tom, že dochází k extrakci nejrůznějších látek z mletých kávových zrn do vody. Některé metody, jako třeba příprava v pákovém či automatickém kávovaru, k tomu navíc využívají tlak, jiné ne. Pokaždé však platí, že v použité mleté kávě ještě nějaké cenné látky zůstanou – a nemusí jich být zrovna málo. Podle provedených analýz tak například obsahuje lógr kromě sacharidů a bílkovin také ligniny a celou řadu minerálů od dusíku přes draslík, hořčík nebo fosfor. Jeho použití na zahradě tak určitě může v některých případech dávat smysl.
Jak na to?
Pokud jste se rozhodli vyzkoušet použití kávové sedliny na zahradě, určitě vám to schvalujeme. Je ale nutné poznamenat, že je třeba vždy lógr nejdříve usušit, protože jinak by mohlo docházet k výskytu plísní. Zároveň je ale také dobré vědět, na které rostliny je sedlina vhodná. Můžete ji totiž použít zejména na ty, které mají rády kyselejší půdu – typickým příkladem jsou tak třeba pokojovky jako orchideje nebo hortenzie, ale dá se aplikovat také na rajčata, dýně nebo na některou kořenovou zeleninu. Možností, jak lógr použít, existuje samozřejmě celá řada, ovšem v praxi bývá nejčastěji doporučováno buď smíchat sedlinu se zeminou (v poměru asi 1:4) a tu následně umístit na vybrané rostliny, ale dá se přidat i do kompostu a nebo z něj můžete vyrobit výluh, kterým pak rostliny zalijete.
Má to nějaké nevýhody?
Jedním dechem je však třeba dodat, že kávovou sedlinu je třeba na zahradě vždy používat s mírou. Kdybyste jí totiž používali nadmíru, můžete rostlinám spíše uškodit – kávová sedlina totiž stále ještě obsahuje relativně dost kofeinu, který může být pro některé rostliny ve větším množství toxický. Zároveň by to podle odborných zdrojů nemělo být jediné hnojivo, které používáte, protože obsahuje poměrně malé množství hořčíku a fosforu ve srovnání s dusíkem. Zároveň je třeba se vyhnout použití lógru na rostliny vyžadující alkalickou půdu a používat byste jej neměli ani na bylinky.
Vše začíná u dobré kávy
Ať už se rozhodnete tento poměrně novodobý ekologický trend vyzkoušet nebo ne, stále platí, že primárně byste se měli soustředit na kávu, kterou pijete. A abyste si ji náležitě užili, je třeba ji vybírat s rozmyslem. Právě proto v naší nabídce čerstvých arabik najdete kávu z celého světa. Pokaždé ji přitom pražíme až v naší holešovické pražírně, abychom tak byli schopni zaručit maximální možnou čerstvost. A až vám z kávy zbyde jenom lógr, můžete ho kromě zahrady použít třeba na pleť, na vlasy a nebo dokonce i na nádobí. Více jsme o tom psali v jednom z našich předchozích blogových příspěvků, který si také můžete přečíst.