Když se zeptáte někoho ze svých známých, s čím si nejraději dopřávají šálek své oblíbené kávy, s největší pravděpodobností vám řeknou, že s mlékem a/nebo cukrem. Někdo pije kávu pouze černou a někdo si do ní přidává máslo. Ano, čtete správně, i máslo se dá přidat do kávy, čímž vznikne nápoj označovaný jako bulletproof coffee. Má cenu to vyzkoušet? Na to se zaměříme v tomto článku.
Co je bulletproof coffee zač a kde se vzalo?
Bulletproof coffee není ve své podstatě ničím jiným, než jiným názvem pro kávu s přídavkem určitého zdroje tuků. Stojí za ní americký biohacker Dave Aspery, který tzv. neprůstřelnou kávu údajně ochutnal při cestách po Himalájích. V originálním receptů sice figurovalo máslo získané z jačího mléka, ovšem takové není příliš snadno k dostání. Dlouhým bádáním se tak postupně zrodila verze upravená na globální podmínky, a sice s přídavkem obyčejného přepuštěného másla. Ačkoliv originální doporučení zahrnovala kombinaci zmíněného ghí a MCT olejů, po tak obrovské vlně popularity si bulletproof coffee žilo svým životem a dnes se tak můžete setkat s řadou variant, z nichž často zmiňovaná bývá obyčejná káva s máslem.
Jak se dá bulletproof coffee připravit?
Při přípravě bulletproof coffee máte relativně volnou ruku při výběru postupu přípravy kávy. Nejdříve si proto připravte šálek kávy tak, jak jste zvyklí – jenom v případě, že preferujete klasické espresso z pákového kávovaru, doporučujeme použít tentokrát spíše kávu obsahující větší množství vody. Až budete mít kávu nachystanou, přelijte ji ještě teplou do mixéru, přidejte máslo (nebo kombinaci ghí a MCT oleje) a vyšlehejte, dokud nápoj nedosáhne krémové konzistence. Mnoho příznivců pije neprůstřelnou kávu třeba ráno, kdy jim může suplovat snídani.
Má cenu bulletproof coffee vyzkoušet?
Ačkoliv příznivci této metody často vyzdvihují údajně zdravotní benefity této kávy, ve skutečnosti se toho příliš mnoho neprokázalo a dokonce i účinek MCT olejů je stále lehce diskutabilní. Zároveň se hodí zmínit, že ani chuť kávy není kdo ví jak skvělá. Ano, máslo kávu lehce zjemní, stejně tak jako ji dokáže zjemní mléko nebo smetana. Jenže narozdíl od těchto surovin vám po vypití bulletproof kávy zůstane v ústech jakási nepříjemná mastná olejová pachuť a z našeho pohledu tak kávě spíše ublížíte, než že byste ji nějak zásadně vylepšili. Je ale pravda, že po šálku tohoto nápoje nebudete mít nějaký čas hlad, protože přijměte relativně dost kalorií. Pokud tedy permanentně po ránu nestíháte, zkuste si nachystat bulletproof kávu než vyrazíte do práce. Třeba si na ni zvyknete a bude vám vyhovovat. My ale zůstaneme u klasiky.
Jakou kávu doporučujeme vybrat?
Pokud se rozhodnete vyzkoušet bulletproof kávu doma, je určitě dobré dbát na kvalitní suroviny – a to jak v případě másla, tak i v případě kávy. A i když s tím prvním vám nepomůžeme, to druhé za vás vyřešíme s láskou. V naší nabídce čerstvých káv z celého světa totiž najdete desítky různých arabik, které jsou jako stvořené pro každodenní pití kávy a zároveň dobře vyniknou i ve zmiňovaném bulletproof coffee. Pokud byste rádi vyzkoušeli něco netradičního, můžete rovněž prozkoumat náš výběr káv ze sekce premium-exklusiv, kde máme řadu raritních a zajímavých káv.