Pokud nejste zapálení cestovatelé, nebo ve volných chvílích nestudujete zeměpis, je dost velká pravděpodobnost, že jste o Burundi nikdy neslyšeli. Tento středoafrický stát má totiž jen o necelý milion obyvatel více než Česká republika, ale rozlohu má oproti nám zhruba třetinovou. Co je ale pro tento článek podstatné, nejdůležitější exportní plodinou je káva. A té se dnes budeme věnovat podrobněji.
Historie kávy v Burundi
Burundi je prezidentská republika s velmi bohatou historií, která sahá až do 14. století, kdy zemi obývali Pygmejové. V minulosti byla Burundi součást Německé východní Afriky a od roku 1923 byla mandátním územím Společnosti národů pod správou Belgie. Právě tento milník je pro historii kávy nesmírně důležitý, protože Belgičané byli vůbec první, kdo kávu do Burundi přivezl. Od té doby se káva v tomto státě pěstovala primárně na malých farmách a v nepříliš velkém objemu. Zlom přišel v devadesátých letech, kdy byla Burundi zdevastována válkami a pěstování kávy se ukázalo jako jeden z nejlepších způsobů obnovení ekonomické stability státu. Od té doby je káva na vzestupu, podobně jako v sousední Rwandě či Demokratické republice Kongo.
Jak se káva v Burundi pěstuje?
Vzhledem k tomu, že Burundi je stát poměrně hornatý, káva se tam pěstuje primárně ve vyšších nadmořských výškách. Velmi často se udávají čísla od 1200 až do 2000 metrů nad mořem. Kvalita produkované kávy je víceméně shodná s kávou z Rwandy a za hlavní kávové regiony se v Burundi považují regiony Cibitoke, Bubanza, Kayanza a Ngozi. Na pěstování kávy se v této malé zemi podle dostupných informací podílí až 800 000 rodin, přičemž hlavní pěstovanou odrůdou je Bourbon, který patří k vůbec nejstarším kávovým odrůdám.
Jakou chuť můžu od téhle kávy očekávat?
Káva z Burundi disponuje poměrně zajímavým chuťovým profilem. Jelikož se jedná o odrůdu Bourbon, tělo má poměrně sladké čokoládové a skořicové tóny, ale přesto se trochu míchají s tóny ovocnými - patrné jsou nasládlé chutě citrusů, jasmínu a červeného rybízu. Obecně se dá říci, že čím vyšší nadmořská výška pěstování kávy je, tím více převažují ovocné tóny s vyšší kyselostí nad tóny kakaovými. Jinak se ale chuť kávy lehce liší v závislosti na regionu - obecně za nejlepší bývá považována káva z Ngozi, Kayanza produkuje kávu s vyšší kyselostí a Muyinga má díky vulkanické půdě pro změnu velmi intenzivní aroma i chuť. Příprava kávy není vůbec obtížná. Můžete k ní použít kávovar, připravit si ji na filtru nebo třeba ve frenchpressu. Pokud máte rádi tureckou kávu, přijde káva z Burundi také vhod.
Jakou kávu vybrat?
Kávu z Burundi ocení jak zkušení kávoví nadšenci, tak i naprostí laici, kterým nevadí lehce kyselejší káva. V našem eshopu najdete kávu z Burundi, arabiku značky Latino Café, kterou pro vás pražíme co možná nejkratší dobu před odesláním, aby si zachovala veškeré své chuťové vlastnosti.