Pokud byste se na konci minulého tisíciletí rozhodli produkovat skvělou kávu, která by dosahovala výrazně vyšších kvalit než káva vašich konkurentů, bylo jen velmi málo způsobů, jak vaši píli a práci navíc ocenit. Dnes už je to naštěstí minulostí, protože existuje celá řada různých prestižních soutěží - od menších a lokálnějších degustací až po celosvětová a prestižní klání s renomovanými porotci. V tomto článku vám představíme, jak takové kávové soutěže vypadají a proč jsou vlastně důležité.
Jak vypadají kávové soutěže?
Pokud se z pozice nějakého pěstitele rozhodnete přihlásit svou kávu do nějaké soutěže, měli byste se připravit na to, že porotce bude zajímat několik zásadních kritérií. Tím prvním je bezpochyby vůně, přičemž zkušení degustátoři jsou samozřejmě schopni rozlišit stovky různých druhů aroma. Následně by mělo dojít k co možná nejméně zaujatému popisu chuti, přičemž stejně jako ve víně, dokáží odborníci i v kávě rozlišit jednotlivé nuance vína, ovoce, květin, čokolády nebo třeba karamelu a lískových oříšků. Následně by mělo být bráno v úvahu i to, jaká je v ústech a jaké má tělo nebo třeba jaká je její acidita. Všechny tyto vlastnosti vaší kávy musí vzít porotci do úvahy a výstupem z jejich odborné degustace by mělo být udělení hodnocení. Káva může teoreticky získat až 100 bodů, v praxi je to ale samozřejmě méně. Dá se říct, že káva s hodnocením přes 86 bodů bývá považována za velmi kvalitní, dost možná jednu z nejlepších.
Proč jsou důležité?
Na první pohled si možná říkáte, že kávové soutěže jsou jen určitou formou zábavy, která vlastně nemá žádný hlubší přesah. To je ale omyl a tato hodnocení jsou pro kávový průmysl neskutečně důležitá. Představte si, že by neexistoval žádný takový způsob, jak říct, že nějaký konkrétní typ kávy zkrátka a dobře stojí za zkoušku. Producenti opravdu kvalitní kávy by neměli žádnou jinou možnost, jak dát o své kávě vědět zákazníkům. Dál by totiž zůstávali na svých kávových farmách, které se nezřídka nachází ve velké nadmořské výšce a jejich káva by nebyla náležitě oceněna. Nejspíše by ji vykoupil nějaký velkoodběratel, který by ji přidal k ostatním a následně distribuoval. Takto stačí pouze přihlásit svou výjimečnou kávu do některé z prestižních soutěží a čekat na výsledek. Pokud překoná zmíněnou hranici 86 bodů, má dobrý potenciál buď v různých mezinárodních kláních, nebo může být za vyšší cenu prodána v některých aukcích. Tak či tak je to skvělá možnost pro pěstitele, jak dát najevo, že kávě rozumí a že si dávají s pěstováním, sklizní, pražením i dalšími aspekty nepostradatelnými pro vznik prvotřídního šálku kávy, opravdu práci navíc.
Která je nejdůležitější?
Ačkoliv těchto soutěží probíhá poměrně dost a na všech úrovních od menších regionů až po celosvětová klání, největší renomé má samozřejmě Cup of Excellence, což je soutěž zaměřená na identifikaci káv té opravdu nejvyšší kvality a vítězné kávy jsou opravdu náležitě oceněny. A i když musíme přiznat, že naše kávy tuhle soutěž nevyhrály, stále nabízí skvělý chuťový profil. Schválně vyzkoušejte některou z našich čerstvých arabik z celého světa a přesvědčte se sami. A pokud byste chtěli vyzkoušet některé z raritních káv produkovaných v omezeném množství, podívejte se také do sekce Premium-Exklusiv.