Keňa je přímořský stát jihovýchodní Afriky sousedící s Etiopií, Jižním Súdánem a Ugandou. Pokud patříte mezi vášnivé sportovce, jistě znáte etiopské maratonce, kteří pravidelně vyhrávají nejcennější kovy na Olympiádě. Jestli si místo sportu raději dopřejete šálek kvalitní a dobré kávy, jistě vás zaujala spíše sousední Etiopie patřící mezi pravlast pěstování kávy. Jak je na tom tedy Keňa? Na to se podíváme v našem dnešním článku.
O historii kávy v Keni toho moc nevíme
Pokud jste četli náš článek o kávě z Etiopie, jistě víte, že tam káva má dlouhou historii a nejstarší legendy o Kaldim a jeho ovcích se datují až do 9. století. Ničím podobným se sousední Keňa pochlubit nemůže. A vlastně se ani neví, kdy se tam s pěstováním kávy začalo. Zatímco některé zdroje uvádí rok 1893, jiné zmiňují až dobu po roce 1900 - pravděpodobnější je první ze zmíněných letopočtů, protože v té době do země dorazila Kongregace Svatého Ducha, která kávovníky převážela z ostrova Réunion. I když se ale bavíme až o konci 19. a začátku 20. století, neznamená to, že káva v Keni nemá tradici nebo nedosahuje dostatečné kvality. Právě naopak, podle dostupných odhadů se pěstování kávy věnuje až 150 000 farmářů a 70% veškeré produkce v Keni představují malí pěstitelé. Zajímavé je, že samotný název tohoto státu vznikl podle stejnojmenné hory (pro její odlišení od státu se i v češtině používá název Mount Kenya) - a právě tam se dodnes pěstuje jedna z nejkvalitnějších káv. Z dalších kávových regionů je ale nutné zmínit například Kisii, Nyanza, Bungoma a Nakuru.
Neodolatelně jemná chuť, jakou nikde jinde nenajdete
Pro kávu z Keni je charakteristická zejména velmi jemná chuť, kterou v takové míře u žádné jiné kávy nenajdete. Káva z Keni se mezi nejoblíbenější druhy kávy na světe a zajisté si na ní pochutnají i ti nejnáročnější z vás. Vzhledem k poměrně kyselé půdě, v níž roste, a ideálnímu poměru mezi množstvím srážek a slunečním záření, je Keňa schopna produkovat vysoce kvalitní kávu s celým širokým spektrem chutí. Nejdominantnější jsou ovšem ovocné tóny, charakteristické jsou náznaky vína, bobulových plodů a citrusů. Ale rozhodně se nemusíte bát nějaké přílišné acidity nebo hořkosti, které by chuťový profil kávy nějak narušovali.
Jakou kávu doporučujeme vybrat?
Abyste si mohli kávu z Keni užít plnými doušky, rozhodně je nutné vybrat vždy čerstvou a kvalitní, jakou najdete třeba v našem eshopu. Největší popularitě čelí naše káva z Keni značky Latino Café, kterou nabízíme mletou ve variantách 100 a 200 gramů a zrnkovou, kterou máme i v kilovém balení. Pokud kávu nepijete příliš často a bojíte se, že by ze sáčku mohla po čase ztrácet aroma a chuť, určitě doporučujeme tu stejnou kávu koupit spíše v dóze, která její vlastnosti uchová po mnohem delší dobu a navíc se skvěle hodí i jako dárek.