Náš seriál o rostlinných alternativách mléka se pomalu, ale jistě blíží ke konci. V minulých článcích jsme se tak zabývali třeba dnes nejpopulárnějším ovesným mlékem, dobře napěnitelným sójovým mlékem a nebo třeba ne úplně tradičním, ale zato chuťově velmi příjemným mandlovým mlékem. Z těch nejpopulárnějších rostlinných mlék nám proto zbývá ještě mléko kokosové, které je jasnou volbou pro každého milovníka kokosu. Pojďme se tedy v rámci tohoto článku podívat na to, jak se kokosové mléko dá vyrobit doma i jaké vybrat do kávy.
Co je to kokosové mléko?
Pokud jste náhodou nečetli žádný z našich předchozích článků, určitě se hodí říct, že kokosové mléko nemá živočišný původ, a proto by podle správné terminologie nemělo být nazýváno mlékem. Jelikož je tento pojem ale poměrně ustálený, budeme se ho držet i v rámci tohoto článku. Kokosové mléko je tedy nápoj připravený ze dvou základních surovin, a sice strouhaného kokosu a vody. Pokud si budete chtít kokosové mléko vyrobit doma, je to naprosto jednoduché, protože stačí vzít dva hrnky strouhaného kokosu a 3 hrnky horké vody, smíchat vše v mixéru a rozmixovat do hladka.
V případě, že chcete ještě více zvýraznit přirozenou chuť mléka, určitě doporučujeme použít například trošku datlové pasty, javorový nebo agávový sirup na doslazení nebo kousek vanilkového lusku. Až bude směs rozmixovaná do hladka, doporučujeme ji ještě přecedit přes plátýnko nebo přes jemnou gázu, abyste docílili opravdu hladké konzistence.
Proč kokosové mléko vyzkoušet?
Ačkoliv kokosové mléko po stránce popularity za ovesným nebo sojovým mlékem lehce zaostává, určitě má co nabídnout. Bez ohledu na to, jestli hledáte rostlinnou alternativu mléka do kávy, nebo například do různých musli nebo na běžné pití, kokosové mléko je pro milovníky kokosu jasnou volbou. Je přirozeně lehce nasládlé, takže si na něm pochutnají i ti z vás, kteří si svůj šálek kávy s běžným kravským mlékem rádi osladí. Pokud se rozhodnete pro použití kokosového mléka do kávy, můžete očekávat velmi dobrou pěnivost způsobenou tím, že kokosové mléko je krásně krémové a poměrně husté.
Jaké kokosové mléko vybrat?
V případě, že chcete vyzkoušet, zda vám bude kokosové mléko vůbec chutnat, bychom určitě doporučovali si ho nejprve připravit doma, protože produkty ze supermarketů či drogerií jsou cenově ve srovnání s kravským mlékem samozřejmě o něco dražší. Domácí kokosové mléko je však vhodné především na běžné pití nebo do zmiňovaného musli. Komerční rostlinné alternativy nesoucí v názvu slovo barista totiž obvykle disponují navíc uhličitanem vápenatým zajišťujícím, že se mléko po smíchání s kávou nesrazí. Zároveň do něj mohou být přidány ještě další aditiva, která budou zlepšovat vlastnosti mléka v kávě. Podobně jako v případě ostatních rostlinných alternativ mléka, i v tomto případě dělají dobré a snadno dostupné produkty společnosti jako Alpro a Joya.
Nezapomeňte na dobrou kávu
Až budete vybírat nové kokosové mléko do vaší kávy, nezapomeňte také vybrat dobrou arabiku. V naší nabídce čerstvých káv z celého světa najdete celou řadu zajímavých produktů, které se dobře párují jak s klasickým, tak i s kokosovým nebo kterýmkoliv jiným rostlinným mlékem. Pro kombinaci s kokosovou alternativou mléka bychom doporučovali například brazilský Santos, který disponuje příjemným čokoládovým profilem s tóny oříšků i koření.