Pokud si chcete připravovat kávu jednoduše, jsou skvělým nápadem tzv. pour-over metody, jako je třeba dripper nebo Aeropress, kterými jsme se u nás na blogu již zabývali. Tyto metody obvykle nevyžadují žádné speciální vybavení a mnoho uživatelů na ně nedá dopustit. Jednou z pomůcek, které však mohou přivést váš šálek k dokonalosti, je tzv. baristická konvice, které se někdy říká konvice s husím krkem. Pojďme se na ni podívat v rámci tohoto článku o něco detailněji.
Co je baristická konvice?
Baristická konvice je jedním ze základního vybavení, které baristé obvykle využívají k metodám přípravy kávy, které využívají filtr. Jak asi napovídá už samotné označení konvice s husím krkem, jedná se o konvici, která je specifická právě dlouhým protáhlým krkem, který umožňuje pomalejší tok vody. Díky tomu jako baristé budete mít lepší kontrolu nejen nad tím, jak vodu dávkujete, ale také nad tím, jak rychle kávu zaléváte a jak přesně vodu naléváte na mletou kávu. A to všechno jsou faktory, které ovlivňují kvalitu extrakce kávy a tedy i výslednou chuť vašeho šálku filtrované kávy.
Jaké má baristická konvice výhody?
Pokud byste se snažili použít klasickou rychlovarnou konvici, káva vlivem náhodného toku většího množství vody bude klesat ke dnu filtru a v konečném důsledku se tak bude velmi nerovnoměrně extrahovat do vašeho šálku. To, že budete kávu zalévat pomocí tenkého proudu vody, v konečném důsledku zajistí, že se budou mletá zrna extrahovat více rovnoměrně a to se projeví samozřejmě plnější chutí. Není to ale zdaleka jediným benefitem konvic s husím krkem. Kromě výše uvedeného totiž baristické konvice také nabízí možnost nastavení přesné teploty vody, což vám umožní skvěle experimentovat s vlivem různých teplot na výslednou chuť kávy. Na požadovanou teplotu vodu navíc ohřejí poměrně rychle a jsou schopné ji tak udržovat klidně i několik hodin.
Jak takovou konvici používat?
Baristická konvice nabízí opravdu velmi snadné a intuitivní používání, které nijak nezkomplikuje přirozeně jednoduchou přípravu kávy pomocí pour-over metod. Například pokud si chcete připravit kávu pomocí zmiňovaného dripperu, je třeba pomocí tenkého proudu vody zalévat kávu ve směru od středu ke krajům a zase zpět. Celý proces může zabrat klidně i několik minut, a proto na zalévání kávy určitě nespěchejte. Nejhorší, co můžete udělat, je nalévat vodu přímo na kraje papírového filtru, protože v takovém případě voda pouze bez výraznější extrakce proteče do šálku a káva tak postrádá požadovanou intenzitu.
Je to nutnost?
Možná si říkáte, jestli je vlastně pořízení konvice s husím krkem nutné. A upřímně řečeno odpověď samozřejmě záleží na tom, co od kávy čekáte a s jakou kávou vlastně pracujete. Pokud máte k dispozici výběrovou arabiku a chcete z ní získat opravdu maximum, je konvice s husím krkem opravdu skvělou volbou. Jestli ale hledáte pouze nějakou metodu přípravy, která vám pomůže odfiltrovat kávovou sedlinu z výsledného šálku, abyste nepili například českého turka, který může mít celou řadu nevýhod, konvice s husím krkem rozhodně není úplná nutnost.
Nezapomeňte na dobrou kávu
Když už se rozhodnete pro používání konvice s husím krkem, rozhodně je dobré dbát také na výběr dobré kávy. Rozhodně bychom proto doporučovali projít naši nabídku čerstvé kávy z celého světa a vybrat v celé široké nabídce našich arabik svého favorita.