Zatímco někdo zůstává rád věrný stále té stejné kávě, někomu vyhovuje spíše pravidelně střídat různé kávy. Pokud patříte do druhé ze zmíněných skupin, máte celou řadu možností, čím si svůj šálek kávy vylepšit, i když to nemusí být na první pohled zřejmé. A v případě, že už jste vyzkoušeli třeba i naše recepty na kávu s vajíčkem nebo třeba ledovou kávu dalgona, pro vás máme v tomto článku řadu dalších nápadů, přičemž tentokrát se zaměříme především na koření, kterým můžete kávu vylepšit.
1. Kurkuma
Kurkuma představuje poměrně populární koření, které můžete najít v řadě čajových směsí, i když běžně se dá použít i do kávy. Důvodem je poměrně specifická dřevitá chuť a jemná štiplavost, díky které skvěle ladí s tmavěji praženými kávami. Zároveň nesmíme opomenout zmínit, že kurkuma je zdrojem celé řady zajímavých látek včetně některých antioxidantů. Není však vhodná pro osoby, které mají chronické problémy se žlučníkem. Pokud do této skupiny osob však nespadáte a chcete svůj šálek kávy obohatit o další zajímavou ingredienci, přidejte do něj kromě kurkumy ještě černý pepř, který může zlepšovat využitelnost některých látek a zároveň díky němu ještě více vyniknou štiplavé tóny.
2. Kakao
Když přijdete do kavárny a uvidíte na jejich nápojovém lístku tzv. mocha, měli byste vědět, že se jedná o kombinaci kávy a čokolády. Zatímco některé podniky sází třeba na čokoládový sirup nebo čokoládový topping, můžete se setkat i s takovými, které používají buď přímo kakao, nebo alespoň vysokoprocentní hořkou čokoládu, která v šálku silné kávy s trochou mléka také umí skvěle vyniknout. My doporučujeme vyzkoušet 100% neslazené kakao, které si pak můžete v případě potřeby dosladit přesně podle svých preferencí. Předpřipravené směsi jsou mnohdy zbytečně sladké, což pak může narušit chuť výsledného nápoje tím, že kakaem přebijete veškeré tóny kávy.
3. Zázvor
Pokud fandíte ostřejším kombinacím, doporučujeme vyzkoušet kombinaci kávy se zázvorem. Zázvor doporučujeme nastrouhat co možná nejjemněji a následně zalít kávou. Kromě lehce štiplavé vůně i chuti se můžete přidáním zázvoru těšit také na pořádnou nálož antioxidantů. S množstvím zázvoru to opravdu nemusíte přehánět, toto koření má opravdu intenzivní chuť i vůni, takže stačí opravdu malá trošička a ve výsledku to na svém šálku kávy rozhodně poznáte.
4. Skořice
Skořice je takovou klasickou surovinou, kterou dnes dává k dispozici dokonce i celá řada kaváren, protože zákazníci její příjemnou vůni a jemnou kořeněnou chuť do své kávy mnohdy vyhledávají. Nejlepší je samozřejmě skořice mletá a při nákupu byste měli myslet na to, že cejlonská je vždy lepší volbou než levnější čínská, protože obsahuje méně potenciálně škodlivého kumarinu. Skořice bohužel není příliš vhodná pro těhotné a kojící ženy, diabetiky a dokonce ani lidmi s chronickými jaterními problémy.
Základem všeho je dobrá káva
Zároveň byste však měli mít na paměti, že špatnou kávu jen těžko vylepšíte například přidáním skořice nebo jiné ze surovin, které doporučujeme v našem dnešním článku. A když přijde řeč na dobrou kávu, je samozřejmě na místě doporučit vám některou z více než sedmi desítek čerstvých káv z celého světa, které jsou dostupné za skvělou cenu, ale přitom jsou chuťově vynikající. A pokud byste náhodou měli chuť na něco neobvyklého, můžete prozkoumat i naši nabídku káv ze sekce Premium-Exklusiv, kam dáváme raritní a přitom naprosto vynikající arabiky.