Jen těžko byste hledali kávu po světě tak respektovanou, jako je právě ta z Kostariky. Tamní producenti si na jejím pěstování dávají velmi záležet už jen kvůli tomu, že spolu s banány představuje káva hlavní vývozní artikl, a tím pádem také hlavní složku tamní ekonomiky a hospodářství. U nás ale kostarická káva přesto není nijak populární. Uvidíte ale, že když vám ji v našem dnešním článku přiblížíme a vy jí dáte šanci, už nikdy nebudete chtít žádnou jinou.
Jak pěstování kávy na Kostarice začalo?
Pěstování kávy na Kostarice začalo již v roce 1779 a již od první sklizně se vědělo, že tamní přírodní podmínky jsou prostě a jednoduše ideální. Do roku 1821 ale byla Kostarika španělskou kolonií a do roku 1838 pak ještě součást Spojených středoamerických provincíí, což nějaký významnější export kávy poměrně komplikovalo. K vyvážení kávy se ale Kostarika dostala plošně již v roce 1848, kdy začali místní producenti posílat kávu přímo do Velké Británie. Tamní konzumenti z ní byli tak nadšeni, že až do druhé světové války Kostariku finančně podporovali a stali se hlavním odběratelem. Druhá světová válka sice spolupráci přerušila, ale rozhodně ne zápal Kostarikánců pro pěstování kávy - s každou další úrodou byla káva lepší a lepší a v roce 1988 stát dokonce zakázal pěstování robusty. A zní to logicky, ne? Proč produkovat něco jiného než to, v čem jste jedni z nejlepších na světě?
Jak se tamní káva pěstuje a zpracovává?
Káva se na Kostarice pěstuje úplně všude, bez rozdílu nadmořské výšky či ročních srážek. Na druhou stranu ideální podmínky pro kávu poskytují oblasti kolem Centrálního údolí, Los Santos a Orosi, kde se arabika pěstuje v nadmořské výšce od 1000 do 1650 metrů. Ve srovnání s těmito oblastmi, které produkují opravdu exkluzivní kávu se silným aroma a plným tělem, trochu zaostávají oblasti jako Turrialba, Brunca nebo Guanacaste, kde se káva pěstuje v nadmořské výšce zhruba od 600 do 1000 metrů. Kávu většinou nesbírají samotní majitelé farem, ale často to jsou sezónní pracovníci nebo imigranti z Nikaragui, protože tato práce je velmi náročná a ne příliš dobře placená. Naprostá většina pěstitelů ale používá mokrou metodu s následným sušením kávových zrn na slunci, pouze bohatší a větší pěstitelé si mohou dovolit mechanické přístroje.
Na jakou chuť a vůni se můžete těšit?
Chuťový profil kvalitní kávy z Kostariky je extrémně široký a mokrá metoda zpracování veškeré pozitivní vlastnosti ještě mnohem více podtrhne. Ze všeho nejdřív vás rozhodně zaujme intenzivní vůně kávy, ve které jsou jasně znatelné nasládlé stopy hnědého cukru. Po ochutnání vás rozhodně překvapí, jak jemná a vyvážená tahle káva je, ucítíte stopy medu a mléčné čokolády, které budou postupně přecházet do dlouhého dozvuku se zbytky stop vánočního koření - zejména pak skořice a hřebíčku. Jakkoliv neuvěřitelně to může znít, takhle jemnou a vyváženou kávu s dokonalou chutí snad nikde jinde neseženete. Je vhodná pro přípravu všech druhů kávy od nejmenšího espressa až po pořádnou porci cappuccina. Dopřejte si šálek lahodné arabiky hned po probuzení. Uvidíte, že díky obsahu kofeinu v kávě budou vaše tělo i mysl připraveni na nový den o něco lépe.
Jakou doporučujeme vybrat?
Abyste si kávu vychutnali opravdu na maximum, musí být čerstvě pražená - pokud ji koupíte z nějakého supermarketu, kde stála několik týdnu na polici, chuť ani aroma již nebudou tak intenzivní. A přesně takovou kávu najdete na našem eshopu - naskladnili jsme pro vás totiž výběrovou arabiku z Kostariky značky Latino Café. Sami se tak můžete přesvědčit o tom, že jakmile ochutnáte první šálek, už nikdy nebudete chtít žádnou jinou kávu vyzkoušet.