Hledáte výběrovou kávu, na které si jistojistě pochutnáte, ale zároveň nemáte k dispozici žádné drahé vybavení, se kterým byste si kávu připravovali? Jedním z možných řešení je právě káva z Laosu, protože ji můžete použít do moka konvičky, aeropressu, dripperu či si připravit klasického „turka“ a vždy bude chutnat skvěle. Mnozí odborníci ji dokonce považují za jednu z nejlepších asijských káv, a proto určitě stojí za to si ji v dnešním článku detailněji představit.
Káva se v Laosu ujala šťastnou náhodou
První zmínky o pěstování kávy v Laosu pochází až z roku 1915, což znamená, že zde tento nápoj rozhodně nemá nijak dlouhou tradici. Francouzští kolonizátoři kávu nejprve zkusili vysadit na severu země, ale vůbec se zde neujala. Proto jejich snažení směřovali směrem na jih země a ideální podmínky našli poblíž plošiny Bolaven. Právě tam docházelo před miliony let k velmi častým sopečným erupcím, díky kterým se postupně vytvářela půda ideální pro pěstování kávy. A právě jih země, zejména Bolavenská plošina, dodnes produkuje majoritní většinu z 20 000 tun kávy exportované z Laosu.
Podmínky pro pěstitele nejsou ideální, ale jejich káva ano
Laoští pěstitelé to nemají jednoduché. Kdyby místo kávy pěstovali sóju, rýži nebo kukuřici, vydělali by mnohem více peněz. Na kávu jsou jednotliví pěstitelé ale hrdí a když jí dostatečně zabezpečí svoji rodinu, pěstují ji s nadšením. Dnes má Laos přes 250 vesnic, které se kávě naplno věnují a které ji produkují tak kvalitní, že bývá považována za jednu z nejlepších káv z celé Asie. Většina pěstitelů pak je zpracování využívá mokrou metodu, aby mohly chuťové vlastnosti kávy dostatečně vyjít na povrch.
Vychutnejte si kávu jako domorodci v Laosu
Příprava kávy je opravdu snadná. Laoská káva chutná skvěle ať už si ji připravíte v moka konvičce, na filtru, nebo jakkoliv jinak. Zejména místní arabika dosáhla obrovské popularity pro svou jemnou a vyváženou chuť s čokoládovo-oříškovými tóny. Vzhledem k tomu, že se kávovníky napříč zemí pěstují především na sopečné půdě, má káva poměrně charakteristické zemité a kouřové tóny. Ale nemusíte se ničeho bát, jako laický konzument oceníte především chuťově vyváženou kávu s nasládlou vůní připomínající citrusy. Domorodí obyvatelé Laosu mají poměrně zvláštní zvyk - vypěstovanou kávu si dopřávají s kondenzovaným mlékem. A věřte tomu nebo ne, pokud jste zvyklí používat pro doslazení cukr, kondenzované mléko si naprosto zamilujete.
Jakou kávu doporučujeme vybrat?
Přestože Laos produkuje až třikrát víc robusty než arabiky, právě druhá zmíněná odrůda je považována za mnohem kvalitnější a odborníci napříč světem ji hodnotí velmi kladně. No a právě proto u nás najdete Laoskou arabiku značky Latino Cafe. Tu pro vás pražíme až co možná nejkratší dobu před odesláním, aby si zachovala veškeré chuťové a aromatické vlastnosti a vy si tak mohli vychutnat skvělou kávu v každém šálku. Třeba právě s kondenzovaným mlékem, které vůni i aroma kávy ještě více podtrhne.