Na instantní kávu mnoho kávových nadšenců pohlíží lehce skrz prsty, protože běžně dostupné produkty disponují nevalnou kvalitou, nabízí zbytečně vysoký obsah kofeinu a i když mají své příznivce, obecně řečeno nechutnají dvakrát dobře. Naše instantní ledová káva je ale úplně jiná a v tomto článku vám o ní povíme více.
Co je naše instantní káva zač?
Naše instantní ledová káva je vynikající káva vyráběná sušením vylouhovaných mletých zrn pražené arabiky. Část kritiků instantních káv poukazuje právě na to, že se de facto jedná jen o přehnaně průmyslově zpracovanou kávu, která jako základ stále používá kávová zrna. A to je samozřejmě zčásti pravda, ovšem hlavní problém s instantní kávou je ten, že se na její výrobu používá tzv. komoditní káva, která se bez ohledu na původ nebo metodu zpracování prodává ve velkém na kávových burzách. Nejčastěji tam ovšem končí robusta, která se vyznačuje dost plytkým chuťovým profilem s převažující hořkostí odkazující k tónům dřeva, papíru i zeminy. A to samozřejmě není úplně ideální, protože po chuťové stránce je arabika obecně řečeno mnohem lepší. Právě proto spousta lidí nemá instantní kávu úplně v lásce a pokud je to jen trochu možné, preferují spíše tu zrnkovou. Naše instantní ledová káva je ovšem úplně jiná, protože je vyráběna z prvotřídní arabiky. Zemí původu této instantní kávy je Brazílie, což je jeden z největších kávových producentů vůbec. A jelikož nám na výsledné chuti naší instantní kávy opravdu záleží, troufáme si tvrdit, že rozdíl poznáte hned po prvním ochutnání.
Jak si udělat ledovou kávu?
Pokud si chcete udělat famózní ledovou kávu, můžete se inspirovat některým z našich receptů. Asi nejjednodušší je použít lžičku rozpustné ledové kávy a rozmíchat ji v mléce. Následně stačí už jen přidat cukr, led, šlehačku nebo libovolný sirup či zmrzlinu podle vlastních preferencí a máte hotovo. S přípravou si ale můžete pohrát mnohem více a tato instantní káva je vhodná i pro přípravu s teplou vodou. Je ovšem dobré dbát na to, abyste kávu nezalévali vroucí vodou, která by mohla zničit její chuťové vlastnosti. Mnohem lepší je voda o teplotě do 90°C, při které skvěle vynikne chuť naší rozpustné arabiky, ale zároveň si vychutnáte náležitě horký šálek kávy.
Jestli jste nicméně přesvědčeni o tom, že instantní káva není nic pro vás, můžete si bez obav připravit ledovou kávu i z běžné arabiky. Jednou z možností je třeba cold brew, káva macerovaná za studena nejčastěji přes noc. Řešením ale může být i příprava espressa na kostky ledu a následné smíchání s libovolným mlékem. Více o těchto postupech jsme psali v našem článku o 4 způsobech přípravy ledové kávy.
Kde ji koupit?
Naši kvalitní instantní ledovou kávu můžete koupit přímo v našem internetovém obchodě, kde ji nabízíme balenou ve stogramových baleních, které vystačí na zhruba 20 porcí kávy. Jestli jsme vás ani v dnešním článku na rozpustnou kávu nenaladili, můžete vyzkoušet některou z našich čerstvých arabik z celého světa. A jestli nejste fanoušci nakupování na internetu a raději se s produktem seznámíte osobně, můžete nás navštívit na naší kamenné prodejně v pražských Holešovicích. Konkrétní adresu i otevírací dobu najdete v sekci Pobočky.