Pokud jste o Malawi nikdy neslyšeli, pravděpodobně vám to nikdo nemůže mít za zlé. Jedná se totiž o velmi malou zemi jižní Afriky, která patří mezi ty vůbec nejchudší státy světa. Problematické je zde sousedství s okolními státy i samotný export produktů, který komplikuje nedostatečná dopravní infrastruktura. Ale káva z Malawi je prostě a jednoduše par excellence. A právě proto se na ni v dnešním článku podíváme podrobněji.
Kávy Malawi rozhodně neprodukuje moc, ale vyplatí se ji vyzkoušet
Produkce kávy na Malawi rozhodně není nijak závratně vysoká a rok od roku se liší - zatímco v roce 2008 tahle země vyprodukovala jen 1 100 tun, o rok později to bylo více než pětkrát tolik, ale následující dva roky čísla jako na houpačce opět klesala. Nic to ale nemění na tom, že už od roku 1891, kdy ji do této země přivezli Britové, zaměstnává kávový průmysl obrovské množství lidí. Aktuální zdroje dokonce uvádí přes 500 000 registrovaných pěstitelů zejména z malých rodinných farem. I když kávový byznys sice není zrovna dvakrát výdělečný, na tamní poměry to stačí a lidé tak kromě tabáku, čaje a cukrové třtiny pěstují s láskou právě i kávová zrna. Primárně se jedná o odrůdy arabiky Geisha, Catimor, Agaro a Mundo, které sice donedávna příliš velký rozruch nezpůsobovaly, ale poslední dobou po nich poptávka na exkluzivních kávových trzích prudce stoupá. Vzhledem k tomu, že Malawi protéká celá řada různých řek, využívá se ke zpracování zrn primárně mokrá metoda, která dá jednotlivým vlastnostem kávy krásně vyniknout.
Jak se káva pěstuje a na jakou chuť se můžete těšit?
Jak jsme již předeslali výše, naprostou většinu kávových producentů v Malawi představují drobní pěstitelé. Zajímavé je, že většina obyvatel tohoto státu žije v domcích z vysušeného bláta a čirokových tašek. Káva se pěstuje na terasovitých polích, což jinde ve světě není příliš obvyklé, ale krajina díky tomu lépe zadržuje vodu a půda není tolik náchylná k erozi. Po chuťové stránce se káva z Malawi, vzhledem ke shodné nadmořské výšce i relativně podobným klimatickým podmínkám, dost podobá té Etiopské. Aroma je tedy spíše ovocné, s lehkými květinovými tóny, ale v chuťovém profilu rozhodně převažuje hořkosladká čokoláda kombinovaná s malinami a kořením, které je patrné zejména v dozvucích. Jelikož Malawi má velmi zaostávající dopravní infrastrukturu, kávu většinou vyváží jen do sousedního Mosambiku, který se dále stará o export do Nizozemska, Spojených států, Kanady a Německa. Pokud je vaším oblíbeným způsobem přípravy kávy frenchpress, tuto arabiku z Malawi si naprosto zamilujete
Jakou kávu doporučujeme vybrat?
Pokud byste kávu z Malawi rádi vyzkoušeli, rozhodně doporučujeme vybrat čerstvě praženou, která vám zprostředkuje maximum chuťových i aromatických vlastností. V naší nabídce proto najdete malawijskou arabiku značky Latino Café, kterou pro vás pražíme až co nejkratší dobu před odesláním. Jedná se o kávu velikosti AA, což odpovídá velikosti kávových zrn od 7,25 do 8mm - v centrální Americe je ekvivalentním názvem káva Superior, v Kolumbii pak Supremo. Zajímavostí je, že po sběru mají zrna lehce namodralou barvu, o kterou ale v důsledku pražení přijdou. I když po stránce vzhledu tedy rozdíl nepoznáte, chuťový zážitek bude nezapomenutelný.