Zatímco ještě před pár lety jste se při návštěvě kavárny museli dost možná spokojit s obyčejným plnotučným kravským mlékem, dnes na trhu běžně existuje celá řada zajímavých alternativ. Před nějakým časem trhu s rostlinnými alternativami kralovalo v minulém článku probírané sojové mléko, avšak v současnosti patří mezi nejvíce trendy záležitosti mléko ovesné. Mandlové mléko sice nikdy nebylo tak moc populární, ale má celou řadu různých benefitů a váš šálek bezlaktózové kávy může dost příjemně ozvláštnit.
Jak se vyrábí mandlové mléko?
Stejně jako v předchozích článcích z této série, musíme i tentokrát uvést na pravou míru, že mandlové mléko by samozřejmě nemělo být správně nazýváno mlékem, protože nepochází z mléčných žláz žádného zvířete. Správně se tak tyto nápoje označují jako rostlinné alternativy mléka, ovšem pro potřeby tohoto článku budeme používat i běžně užívaný pojem mandlové mléko.
No a pokud jde o mandlové mléko, měli byste vědět, že ačkoliv v supermarketech stojí i jeho základní varianta docela dost peněz, doma si ho zvládnete připravit za zlomek ceny. Stačí k tomu vzít 1 hrnek mandlí (klidně i se slupkou) a namočit je přes noc do vody. Ráno můžete mandle propláchnout, smíchat je se 4 hrnky vody a v mixéru rozmixovat do hladka. Pokud máte rádi mléko sladké, můžete přidat med, nějaký sirup nebo například datlovou pastu, která mléku dodá ještě lehkou karamelovou barvu. Pak už stačí jen mléko přecedit přes plátýnko nebo jemnou gázu, dát do uzavíratelných nádob a můžete je použít do kávy nebo jen tak na pití.
V čem je mandlové mléko dobré?
Mandlové mléko do kávy i na pití má celou řadu různých výhod. Například mnohdy obsahuje méně kalorií než mléko kravské a hodí se tak do redukčních diet. Kromě toho jsou však mandle také nabité vitamínem E a vlákninou, přičemž kupovaná mandlová mléka se mohou v některých případech obohacovat o další prospěšné látky jako je například vápník nebo vitamíny ze skupiny B, kterých může být v čistě rostlinné stravě nedostatek.
Pokud hledáte mandlové mléko do kávy, není od věci se podívat po produktech, které mají v názvu slovo barista. Ty nabízí krémovou texturu a velmi jemnou chuť, ale nad rámec klasických rostlinných mlék vyrobených doma v nich můžete najít ještě přídavek naprosto neškodného uhličitanu vápenatého, který má za cíl regulovat kyselost. V praxi tato látka zajistí, že nedojde ke sražení mléka po přidání do kávy. Kromě toho však mohou mléka ze série barista obsahovat ještě další látky, které zapříčiní, že se mléko dobře napění a bude mít vlastnosti co nejpodobnější běžnému kravskému mléku.
Jaké mléko vybrat?
Jak už bylo řečeno v předchozím odstavci, pokud chcete z mandlového mléka připravit mléčnou pěnu, dost možná bude nejlepší variantou kupované mléko z řady barista - takové dělají například společnosti Alpro nebo Joya. Jestli však chcete ze všeho nejdřív vyzkoušet, jak mandlové mléko vlastně chutná, zvládnete ho bez problémů připravit i v pohodlí domova. A když už budete vybírat vhodné mandlové mléko, nezapomeňte ani na kvalitní kávu. Přesně takovou totiž najdete v naší nabídce čerstvých káv z celého světa. Ačkoliv při výběru nejste nijak limitováni, my bychom pro kombinaci s mandlovým mlékem doporučili například naši arabiku z Hondurasu, která nabízí vyvážený chuťový profil s náznaky čokolády i oříšků.