Ačkoliv mazagran se do povědomí lidí dostal až s podobně pojmenovaným syceným nápojem vycházejícím z této kávy, ve skutečnosti bývá některými odborníky mazagran označován za vůbec první ledovou kávu, která se kdy připravovala. Historie této kávy se datuje až do 17. století a obsahuje celou řadu ingrediencí, díky kterým je do značné míry unikátní. Více vám o ní povíme v tomto článku.
Co je mazagran a kde se vzal?
Jak jsme již nastínili v úvodu tohoto článku, mazagran vznikl již v 17. století, díky čemuž je považován za první ledovou kávu vůbec. Ačkoliv dnes mnoho webů nesprávně přisuzuje vznik této kávy Portugalcům, ve skutečnosti pochází z Alžírska a předpokládá se, že své jméno získal díky stejnojmenné pevnosti na severozápadě zmíněné africké země. Tuto pevnost totiž okupovali v průběhu 40. let 19. století francouzští kolonizátoři, kteří si kvůli vysokým teplotám do kávy přidávaly studenou vodu, trochu alkoholu a případně i nějaké další suroviny - a tak se zrodil název mazagran, ačkoliv de facto totožný nápoj pili již japonští námořníci v průběhu zmíněného 17. století. Později se však mazagran rozšířil i do dalších částí světa a postupem času se rozšiřoval seznam ingrediencí, které se do něj dají použít. Asi nejpopulárnější je tento nápoj kromě Alžírska také ve Španělsku, Portugalsku a překvapivě také v některých částech Rakouska. Pokud se rozhodnete jej vyzkoušet někde v zahraničí, měli byste ovšem mít na paměti, že zatímco někdy obsahuje alkohol, občas může být i nealkoholický, a je proto na místě se vždycky zeptat, abyste nebyli překvapeni. Původní francouzský recept obsahoval samozřejmě typický koňak, ve Španělsku jej ale například vyměnili za rum a někde se můžete setkat i s jinými druhy alkoholu.
Jak se mazagran připravuje?
V důsledku toho, že se mazagran rozšířil do různých koutů světa, se dnes můžete setkat také s celou řadou nejrůznějších receptů obsahujících mnohdy odlišné suroviny. Pro přípravu v domácích podmínkách však považujeme za nejlepší vycházet nikoliv z espressa, ale z cold brew. K požadovanému množství cold brew doporučujeme přidat 4 až 5 čajových lžic citronové či limetkové šťávy, pár celých plátků citronu nebo limetky a dva mátové lístky, které bohatě stačí na to, aby celou kávu krásně rozvoněly. Ideální je pro vzájemné propojení surovin dát všechny ingredience do šejkru spolu s pár kostkami ledu a následně je důkladně protřepat. Pokud by vás zajímala spíše varianta s alkoholem, samozřejmě stačí lehce ubrat použité kávy a naopak přidat jednoho “panáka” vámi preferovaného destilátu.
Co se týče servírování, samozřejmě i zde panuje velká variabilita napříč jednotlivými zeměmi. V Alžírsku bývá mnohdy podáván v úzké sklenici se stopkou, ale dnes ho již tradičně najdete i v klasických tlustostěnných sklenicích. Záleží tak opravdu jen a jen na vás, jak se rozhodnete si mazagran připravit a servírovat.
Jakou kávu doporučujeme vybrat?
Pokud se chystáte vyzkoušet mazagran, nezapomeňte na dobrou kávu, která je samozřejmě pro vytvoření dobrého nápoje naprosto klíčová. Ať už se rozhodnete preferovat mazagran vycházející z cold brew nebo espressa, určitě doporučujeme sáhnout spíše po tmavěji pražených kávach, jejichž chuť se ani v mnoha dalších ingrediencích neztratí. A přesně takovou kávu můžete najít v našem výběru čerstvých káv z celého světa, kde máme celou řadu různých arabik s velmi odlišnými chuťovými profily.