O chuti kávy nerozhoduje pouze odrůda kávovníku. Na její chuti se podílí mnoho faktorů. Kvalita půdy, geografická poloha a množství srážek státu, ve kterém se pěstuje, nebo to, zda byla půda hnojena. To však není stále všechno. Hodně závisí také na tom, co se se zrny udělá po sklizni. Jaké jsou metody zpracování kávy, a co od které metody čekat? Na tuto otázku vám odpovíme v tomto přehledném článku.
Suchá metoda
Natural, přírodní, nebo dry-processed káva. I těmito názvy bývá často označována nejstarší, nejlevnější a zároveň nejjednodušší metoda zpracování kávy – metoda suchá. Dnes už tolik využívána není. Stále se však upřednostňuje v oblastech s menším množstvím pitné vody.
V čem spočívá? Počká se, až kávová zrna zcela dozrají a následně se přejde k jejich sklizni. Natrhaná zrna se nejprve řádně omyjí čistou vodou a poté se dají na 4 týdny sušit na slunce. Aby se předešlo jejich plesnivění, je jim věnována neustálá pozornost a musí se často kontrolovat, zda nedochází k jejich zapařování. V tom skvěle napomáhají tzv. africké postele. Zespod prodyšné systémy, na kterých kávové třešně zcela uschnou. Pak už je stačí jen oloupat a je hotovo.
Chuť kávy zpracované suchou metodou je často charakterizována jako velmi jemná, plná a výrazná. Ucítili byste v ní tóny čokolády, červeného vína i sušeného ovoce.
Suchá metoda je využívána zejména v Etiopii a Brazílii. Kávu zpracovanou suchou metodou ale můžete také ochutnat, jestliže si pořídíte prémiovou gourmet kávu z Jemenu.
Promytá metoda
Metoda využívající vodu je nejvíce využívaná v zemích s dostatečným množstvím srážek či v oblastech, které to nemají daleko k vodním tokům. S promytou metodou se můžete často setkat také pod názvy washed, fully-washed, wet, pranou, nebo mokrou metodou.
Promytá metoda je považována za ideální, neboť výsledná chuť kávy stojí opravdu za to. Jak probíhá? Kávové třešně se ze všeho nejdříve omyjí vodou a hned poté oloupou. Následně se umístí do speciálních fermentačních nádob, ve kterých se nechají až 3 dny odpočívat. Po dostatečné době jsou zrna vyndána a sušena podobně jako při suché metodě, tedy na afrických postelích a na sluníčku.
Káva zpracována promytou metodou je čistá a velmi jemná. Cítit v ní můžete třeba tóny citrusů, jasmínu, bylinek a koření.
V Keni, Guatemale a střední Americe to s touto metodou rozhodně umí a káva pocházející z těchto oblastí stojí rozhodně za zkoušku.
Honey metoda
Honey metoda, neboli medová metoda patří mezi méně frekventované metody zpracování kávy. Setkat se s ní můžete třeba na Kostarice. Právě třeba kostarická káva je opravdu sladká. Tóny medu, karamelu nebo lískových oříšků vyniknou díky sušení kávy na přímém slunci. Čím se tedy liší od suché metody? Při medové metodě se zrna suší i s vnitřní dužinou připomínající med.
Polosuchá metoda
Při polosuché metodě, známá jako wet-hulled se nejprve odstraní slupky a kávová zrna se nechají ještě s částí dužiny odpočinout. Tu pěstitelé poté opláchnou vodou a až poté dají kávová zrna schnout na slunce. Polosuchá metoda bývá využívána nejčastěji v oblastech Indonésie, Sumatry nebo v Papui Nové Guinei.
Která z metod zpracování kávy vás zaujala nejvíce? Koukněte do našeho e-shopu a vyberte si kávu přesně podle vašich představ. Nabízíme vám kávu ze všech koutů světa, a tak věříme, že si vybere úplně každý. Co třeba vyzkoušet kávu z Kamerunu, Bolívie, Kuby, Tanzánie, nebo Nepálu?