Mexiko sice patří mezi největší světové exportéry kávy, ale přesto mají na vývozu této plodiny obrovský podíl malí pěstitelé a řada farem dokonce produkuje zrna v BIO kvalitě. Ačkoliv to zní neuvěřitelně, tak právě taková je realita a možná i díky tomu bývá mezi odborníky velmi ceněná. Pojďme si v našem dnešním článku tedy Mexiko a zejména jeho vynikající kávu představit o něco detailněji.
Káva je zdrojem obživy pro dva miliony Mexičanů
Historie kávy v Mexiku není nikterak složitá. Všechno začalo na konci 18. století, kdy byla tato plodina na zkoušku vysazen ve státě Veracruz, kde se jí nevěnovala žádná velká pozornost. Masivní změny nastaly až v polovině 20. století, kdy světový trh s kávou zasáhla krize a Mexiko nabízelo příležitost pro levné pěstování chuťově vyvážené kávy. A tak se jednotlivé mexické státy do kávového průmyslu postupně zapojovaly a od roku 1980 představuje primární zdroj obživy pro více než dva miliony Mexičanů ve 12 státech. Za nejkvalitnější kávu se považuje ta z oblasti Chiapas, která se mimochodem nachází v těsné blízkosti guatemalského Huehuetenang, jež se skvělou kávou pyšní rovněž. Kromě toho ale stojí za zkoušku káva z Oaxaca nebo Veracruz, protože všechny tyto lokality využívají vyšších nadmořských výšek (od 1000 do 1800 metrů) a produkují tu nejkvalitnější kávu v zemi. Většina pěstitelů využívá mokré metody zpracování, aby chuť kávy co nejlépe vynikla, ale v některých oblastech vzdálených od řek či vodních toků se káva zpracovává i klasickým sušením na slunci.
Mexická káva už dávno není jen blender!
Pokud jste na pár let vypadli z kávového světa, dost možná máte mexickou kávu zafixovanou jako kávu přidávanou do různých směsí horší kvality. To už ale dávno není pravda a mexická káva dnes skutečně podle mnohých odborníků patří mezi ty nejlepší na trhu. Své příznivce si získala zejména svou jemnou vůní a plným tělem s jasnými tóny hořké čokolády a oříšků, které se v kávě vyskytují bez ohledu na stupeň pražení. Káva je lehce nasládlá, má minimální aciditu a vzhledem k tomu, že je dokonale vyvážená, se velmi často používá také jako základ nejrůznějších aromatizovaných káv, kterých v naší nabídce najdete celou řadu.
Proč nevyzkoušet třeba maragogype?
V Mexiku se pěstuje hned několik poddruhů arabiky, zejména se jedná o bourbon, caturra, mundo novo a maragogype. Právě poslední ze zmiňovaných odrůd najdete v naší nabídce samostatně, a to zejména pro její netypicky velká zrna, která mohou být oproti klasickým až o třetinu větší. Kromě toho ale má maragogype také velmi jemnou citrusovou chuť bez náznaků hořkosti a mimořádně intenzivní aroma. Pokud tedy chcete něco ne úplně typického, mexická maragogype z naší nabídky vás potěší na sto procent. Ať už si chcete připravovat kávu ve frenchpressu, na filtru nebo v kávovaru, je tato káva vždy skvělou volbou. Jestli vás ale maragogype neláká a raději dáte přednost klasice, samozřejmě máme kávu i pro vás. Naše mexická arabika značky Latino Café je správná volba za všech okolností. Vybírat si můžete mezi kávou v sáčku a kávou v dóze, která je zároveň i skvělým dárkem. Samozřejmostí u všech káv je pražení až co nejkratší dobu před odesláním, aby si zachovaly veškeré chuťové i aromatické vlastnosti.