Mikroloty: Co jsou zač a proč je vyzkoušet?

Káva dnes není jen obyčejným nápojem, ale celou širokou disciplínou, která si pro své optimální fungování musela, tak jako každý obor, vymyslet řadu vlastních názvů. A zatímco třeba flat white a jiné druhy kávy už zná snad každý, slova jako mikrolot jsou pro mnoho lidí novinkou. Přitom právě mikroloty jsou velmi zajímavým segmentem výběrové kávy, takže stojí za to je znát. My vám o nich více povíme v rámci tohoto článku. 

Co jsou to mikroloty?

Pokud jste četli náš článek o historii kávy, jistě víte, že se vznikem prvních kaváren byla káva spíš jakousi nevýznamnou kulisou společenských setkání a vášnivých debat mezi bohatými měšťany. Dnes je ale doba jiná a mnoho lidí chce kupovat kávu, kterou znají do posledního detailu. Zajímá je proto nadmořská výška, metoda zpracování i chuťový profil kávy, kterou kupují. A mikrolot vychází přesně z těchto předpokladů, přičemž je dotahuje k dokonalosti. 

Mikrolot si můžete představit jako kávu s rodokmenem a většinou to vypadá tak, že v rámci velkých plantáží plodí určité kávovníky opravdu výběrové třešně, které kvalitativně ještě převyšují ostatní. Těm je pak věnována speciální péče, aby se z nich získalo maximum a jinak velké šarže produkované konkrétní farmou se rozdělí na menší a lépe zmapované mikroloty. 

mikroloty 1

Proč toto označení používat?

Ačkoliv mikroloty nemají žádnou ustálenou definici, obvykle se můžete dočíst o tom, že dosahují opravdu vysokého cuppingového skóre (zpravidla nad 80), jsou produkovány ve velmi malém množství a dosahují výjimečné kvality. To je pro mnoho spotřebitelů samozřejmě užitečný indikátor při výběru ideální kávy, protože za mikroloty sice je třeba si připlatit, ale na druhou stranu ukazují na opravdu výjimečnou kávu. Zároveň máte jistotu, že každý mikrolot bude unikátní, protože obvykle se pod tímto označením rozumí, že kávových zrn nebylo vyprodukováno více než 2400 kg (40 jutových pytlů po 60 kilogramech zelené kávy). 

Výhody mikrolotů

Mikroloty mají kromě výjimečných chuťových vlastností ještě celou řadu dalších výhod. Menší šarže kávy nabízí:

  • lepší sledovatelnost – víte více o tom, kde se káva vzala nebo za jakých podmínek se pěstovala. 
  • pohodlnější rozlišitelnost jednotlivých nuancí – místo toho, aby se různé kávy s odlišnými chuťovými profily smíchaly do tzv. blendů, se nechá pouze jeden konkrétní druh kávy s výrazným, ale navzájem se nerušícím profilem chuti.
  • navazování vztahů a možnost expanze - když kupujete komoditní kávu v supermarketu, jen těžko víte něco o farmářích. To specializované společnosti, které kupují mikroloty, mnohdy spolupracují s pěstiteli dlouhodobě a mají s nimi přátelské vztahy. Ty se pak odráží v zaplacení adekvátní ceny za kávu a díky tomu mohou pěstitelé zaplatit svým sběračům a dále vyvíjet nadstandardní péči o své kávovníky. 

mikroloty

Vyzkoušejte skvělou kávu

No a pokud jste ze všeho toho čtení o kávě dostali chuť na šálek kvalitní arabiky, neváhejte se podívat do naší nabídky, kde v sekci čerstvá káva z celého světa najdete desítky různých arabik. Ty nabízí mnohdy velmi různorodé, ale přitom krásně vyvážené chuťové profily, do kterých se promítá péče pěstitelů, unikátní složení půdy i příznivé klimatické podmínky. Tak které dáte přednost vy?