Jen těžko byste hledali tak ikonické duo, jakým je káva a mléko. Pokud ale chodíte kupovat mléko do větších supermarketů, jistě vám nemusíme vysvětlovat, že napříč jednotlivými produkty existují obrovské rozdíly, a to nejen v ceně. Jaké mléko je tedy nejlepší proto, aby šálek vaší domácí kávy chutnal co možná nejlépe? To vám poradíme v tomto článku.
Nejlepší volbou je vždycky plnotučné
Pojďme se místo chození kolem horké kaše dostat rovnou k jádru problému – čím tučnější mléko do kávy zvolíte, tím lepší chuť můžete očekávat. Právě tuk je totiž zodpovědný nejen za bohatou chuť mléka, ale také za krásně krémovou texturu, která při kombinování s kávou umožní správně vyniknout jak kávovým zrnům, tak příjemně nasládlému mléku. Pokud byste místo mléka s obsahem tuku v rozmezí 3 až 4 % tuku zvolili polotučné (obsahující standardně zhruba poloviční množství tuku), chuť v kávových nápojích jako cappuccino nebo latte bude nevýrazná a káva může působit až lehce vodově. Na druhou stranu je ale fér podotknout, že s polotučným (nebo dokonce nízkotučným) mlékem si ušetříte v každém šálku docela dost kalorií. Pokud tedy kávy vypijete za den relativně dost a snažíte se pár kilo zhubnout, může být polotučné mléko prospěšnější. Po stránce chuti ale rozhodně očekávejte lepší zážitek od plnotučného. Možnou alternativou je pro mnoho lidí také smetana, která se ale používá spíše v malém množství a skvěle se dá párovat s tmavě praženou kávou. Jako hlavní surovina se do kávy ale nehodí. Třeba takové espresso by s použitím 200 ml 33% smetany mohlo mít klidně přes 600 kcal, což by mohlo zhruba odpovídat kalorické hodnotě méně vydatného oběda.
A co rostlinné alternativy mléka?
Pokud byste náhodou, ať už kvůli dietě, čistě ze zvědavosti nebo z jakéhokoliv jiného důvodu preferovali spíše rostlinná mléka, samozřejmě je můžete do kávy také použít. V případě, že je ale budete chtít správně napěnit, nebudete to mít tak jednoduché. Mnohdy totiž obsahují méně tuků a více vody než mléko plnotučné, což může mít za následek odlišnou konzistenci a chuť. Jestli tak preferujete mléko sojové, ovesné, mandlové, kokosové nebo třeba rýžové, je ideální opravdu zkoušet, jak budou konkrétní produkt na napěnění reagovat. Dnes už je naštěstí výběr těchto produktů dost široký a prodávají se i speciální rostlinné alternativy mléka pro baristy, které jsou pro použití do kávy přímo stvořené. My nedáme dopustit na mléko ovesné, které jsme si do šálku silného espressa opravdu oblíbili, ale možností máte celou řadu a vašim chuťovým preferencím se samozřejmě meze nekladou.
Nezapomeňte také na dobrou kávu
V dnešním článku sice byla řeč primárně o mléce, ale nezapomínejte na to, že šálek dobré kávy tvoří nejen mléko, ale také kvalitní kávová zrna. A přesně taková můžete najít v našem eshopu, kde máme čerstvou arabiku z celého světa a vy si tak můžete vybírat mezi kávami z Jižní a Střední Ameriky, Karibiku, Afriky, Asie a dokonce i Austrálie a Oceánie. A kdybyste náhodou stále nedokázali najít svého favorita, můžete se podívat do sekce Premium-Exklusiv, kde najdete raritní kávy dostupné ve velmi omezeném množství.