Každému z nás se už někdy povedlo si připravit kávu, ale v zápalu práce (nebo z jakéhokoliv jiného důvodu) na ni po chvíli zapomenout a nechat ji zcela vychladnout. Někdo v takovém případě bez problémů vypije kávu studenou, ale někomu tak prostě nechutná. Je možné vychladlou kávu znovu ohřívat? A není to náhodou nebezpečné? Na to se v tomto článku zkusíme zaměřit trochu detailněji.
Obsahuje znovu ohřívaná káva méně kofeinu?
Pokud dotaz týkající se znovuohřívání kávy položíte v nějakých diskuzních fórech, je možné, že se vám dostane odpovědi poukazující na to, že znovu ohřívaná káva má méně kofeinu, a tedy ztratí i část svého stimulačního efektu. To ale není pravda a kofein si i při opětovném vystavení teplu zachovává svoji strukturu – tedy aspoň v případě, že jej nevystavujete teplotám nad 150 stupňů Celsia. Problém tedy není ani tak v samotném kofeinu, jako spíše v jiných složkách, které káva obsahuje a které jsou podstatně méně stálé. Nejlépe vždy bude chutnat káva čerstvá a čím déle zůstane někde chladnout, tím horší může být její chuť. A opětovné ohřívání může celý proces jenom urychlit.
Jak kávu ohřívat?
Když si chcete svoji kávu maximálně vychutnat, je ideální ji vypít bezprostředně po tom, co její teplota bude přijatelná pro pití. Když už ale dojde jednou za čas k tomu, že na kávu zapomenete a nestihnete ji vypít, jeví se jako nejlepší ji ohřívat třeba v mikrovlnce. Zásadní je totiž zkrátit čas, po který bude káva znovu vystavena vyšším teplotám, což mikrovlnka splňuje nejlépe. Je dobré zároveň pohlídat to, aby káva v mikrovlnce nebyla zbytečně dlouho – mějte na paměti, že tentokrát ji potřebujete ohřát jen na takovou teplotu, abyste ji mohli v klidu vypít. Když tam kávu necháte zbytečně dlouho a teplota bude příliš vysoká, samozřejmě se zničí více látek než při nižších teplotách. No a v případě, že byste kávu ohřívali třeba v hrnci na plotně, trvalo by to zbytečně dlouho a mohlo by uniknout ještě více látek zodpovědných za chuť nápoje.
Zapomínáte pravidelně? Řešení může být několik!
Čas od času se povede zapomenout snad každému. V případě, že se vám to ale děje pravidelně, je určitě na místě tento problém nějak řešit. A takových řešení může být celá řada. Jednou z možností je si třeba připravovat kávu do termohrnků, které teplotu uchovají opravdu dlouho a vy se ke svému oblíbenému nápoji můžete vrátit až za několik dlouhých minut. Chodit po kanceláři s termoskou či termohrnkem ale může vypadat trochu zvláštně, a proto můžete vyzkoušet si třeba nastavit upozornění na telefonu, notebooku či hodinkách, že je čas na šálek kávy. No a třetím řešením je koupit si takovou kávu, která vám zachutná natolik, že na ni rozhodně nedokážete zapomenout a naopak se jí nebudete moci dočkat. Zatímco první dvě rady nejspíš zvládnete uvést do praxe sami, s tou třetí vám můžeme pomoci my. V našem internetovém obchodě totiž najdete široký výběr čerstvé kávy z celého světa a u každé z nich si můžete vybrat velikost i to, zda preferujete celá zrna či mletou kávu.